Tres grans projectes d’energia eòlica a les terres de Lleida amenacen, entre altres espècies, a gairebé el 20% de la població catalana d’àguila cuabarrada, un ocell en perill d’extinció, han denunciat avui les ONG Ipcena-EdC i Trenca. Es tracta de tres projectes a les comarques de la Segarra, Les Garrigues i La Noguera que han estat subdividits en nou centrals per a esquivar un examen rigorós del seu impacte ambiental. Les ONG defensen un desenvolupament de les energies renovables compatible amb la conservació de la biodiversitat i per això demanen que s’anul·lin aquests projectes, que en total suposarien la construcció de 110 aerogeneradors amb 518,5 MW de potència, un 40% de la potència eòlica instal·lada a Catalunya.

El Decret llei 16/2019 de la Generalitat, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables, hauria de servir segons el seu propi preàmbul per a promoure “un nou model energètic més democràtic, participatiu i de generació renovable distribuïda”. No obstant això, les ONG conservacionistes Ipcena-EdC i Trenca han denunciat avui que el territori està sofrint una veritable onada de grans projectes renovables que res tenen a veure amb aquest model, i que posen en perill a més l’amenaçada biodiversitat de Catalunya. El macroprojecte de La Segarra (Segarra II) seria un dels més grans de l’Estat amb 283,6 MW de potència.

Les ONG han presentat al·legacions a tres grans projectes d’energia eòlica en les terres de Lleida que, sumant l’impacte de les seves línies elèctriques associades, afecten un total de 17 municipis en sis comarques. Les centrals eòliques, amb molins més alts que la Torre Mapfre de Barcelona (195 metres d’altura, aspes incloses), i les línies elèctriques d’evacuació de l’energia es construirien travessant plenament espais protegits de la Xarxa Natura 2000, afectant espècies en perill com el trencalòs o l’àguila cuabarrada.

L’impacte seria especialment greu per a aquest últim rapinyaire, perquè les centrals afectarien 15 de les 80 parelles d’àguila cuabarrada (un 19%) que sobreviuen en l’actualitat al país. L’àguila cuabarrada ha sofert un greu declivi en tota la península ibèrica, i està catalogada com “en perill d’extinció” en el Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya, pendent d’aprovació.

Les ONG denuncien que les empreses impulsores dels projectes els han fragmentat irregularment en parts més petites, ja que per sobre de 50 MW, els projectes de centrals energètiques han de ser sotmesos a un procediment ambiental més rigorós.

Per exemple, el projecte de la Noguera en el municipi d’Os de Balaguer (de 84,9 MW de potència) s’ha presentat dividit en dues centrals (La Guineu, de 35,9 MW, i la Bassa, de 49 MW, en el límit de l’espai de la Xarxa Natura 2000 Vessants de la Noguera Ribagorçana), encara que l’empresa impulsora és la mateixa i es construiria una mateixa línia d’evacuació de l’electricitat per a ambdues.

Vessants de la Noguera Ribagorçana from Espais Naturals de Ponent on Vimeo.

“La crisi climàtica i la pèrdua de biodiversitat són dues cares de la mateixa moneda, per la qual cosa el vital desenvolupament de les energies renovables no pot realitzar-se a costa d’espècies i ecosistemes fràgils i amenaçats”, ha assegurat Joan Vázquez, de Ipcena-EdC.

Les ONG demanen a la Generalitat que es considerin tots aquests projectes eòlics com a part d’un Pla global, i que per tant, es realitzi una avaluació ambiental estratègica (és un examen ambiental més exigent), tal i com exigeix el mateix Decret llei 16/2019 i la legislació europea. A més, reclamen l’obertura d’un debat públic, transparent i participatiu amb tots els actors del territori sobre el desenvolupament de les energies renovables, que promogui un model energètic veritablement democràtic, distribuït i sostenible.

Sobre els projectes eòlics:

Macroprojecte de la Segarra: dividit en 6 parcs eòlics amb 57 aerogeneradors, i 283,6 MW de potència total, la qual cosa el convertiria en una de les centrals més grans d’Espanya. Els molins estan situats en el municipi de Ribera d’Ondara, i tots estan connectats a la línia d’evacuació de Segarra II.

Projecte de la Noguera: dividit en 2 parcs (La Guineu i La Bassa), amb 17 aerogeneradors i 84,9 MW de potència, situats al costat del poble d’Os de Balaguer.

Projecte de Les Garrigues: dividit en 3 centrals (Comella, Les Cavasses i el de Sant Joan), amb 36 aerogeneradors, i 150 MW de potència total. Afecten els municipis de Cervià de les Garrigues, Juncosa i la Pobla de Cérvoles.