Mascle de l’espècie, 2 de juny de 2013. © Jose Guerra / Trenca

Aquest diumenge dia 2 de juny de 2013 va arribar la primera trenca (Lanius minor) a la ZEPA de Mas de Melons-Alfés (El Segrià, Lleida). És un mascle, nascut en llibertat l’any 2011 i que també hi havia tornat el 2012.

La trenca (Lanius minor) és el vertebrat més amenaçat de l’Estat Espanyol. L’any 2001 va desaparèixer com a reproductor a la província de Girona i l’any2010 a la província d’Osca. La darrera població reproductora de la península Ibèrica només es troba a Lleida, a la comarca del Segrià.

L’any passat van arribar quatre trenques a la Plana de Lleida, tres mascles i una femella. Es va formar una parella, que va iniciar la reproducció però no va tenir producció. Es van alliberar, però, 39 pollets nascuts en captivitat al Centre de Fauna de Vallcalent.

Enguany, per ara, és aquest el primer exemplar que ha arribat a la Plana de Lleida. És probable que el temps particularment fresc i plujós de la segona quinzena de maig hagi fet retardar la data d’arribada a la plana (normalmente, entre el 15 i el 29 de maig).

El projecte de conservació de la trenca és una iniciativa del Departament de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. A través del Centre de Fauna de Vallcalent (pertanyent a la Generalitat) i del Zoo de Barcelona es porta a terme la conservació ex situ, és a dir, fora de l’hàbitat natural. L’associació Trenca s’encarrega de fer millores d’hàbitat, seguiment de la població salvatge, reintroducció d’exemplars i suport a la cria en captivitat. El projecte compta a més amb el suport d’entitats públiques i privades (Departament de Territori i SostenibilitatFundación Biodiversidad y Red Eléctrica de España).

Per a més informació sobre el projecte, podeu consultar la secció Conservació in situ de la trenca (Lanius minor) a Espanya, en aquesta mateixa web.