Catalunya acaba de prohibir cautelarment la recollida nocturna mecanitzada en olivars superintensius, una pràctica que suposa la mort de milers d’aus hivernants i migratòries que es refugien als olivars durant la collita. Catalunya és l’última comunitat autònoma a sumar-se a aquest veto, promogut pel Ministeri d’Agricultura a petició de les organitzacions ecologistes fins que no existeixin estudis científics concloents que garanteixin que aquesta pràctica és innòcua per als ocells.

Des de Trenca hem treballat perquè es prohibís aquesta pràctica, que s’havia convertit en una nova amenaça per als ocells que hi ha als nostres camps. Els olivars són un cultiu mil·lenari del Mediterrani, un paisatge que alberga una biodiversitat extraordinària. Però, els últims anys, s’està expandint un model d’olivar superintensiu, totalment allunyat del cultiu tradicional: els arbres es planten en fileres molt estretes, formant parets amb molt poc espai entre ells, una forma d’industrialitzar la producció i la collita.

Les olives es recol·lecten amb màquines les 24 hores, també de nit, un mètode agrícola que es converteix en un parany mortal per als petits ocells que busquen refugi als oliverars. Les aus, enlluernades i atordides pels focus de les recol·lectores, es queden paralitzades i són “empassades” junt amb els fruits.

En la Resolució de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya es prohibeix aquesta pràctica “mentre no es garanteixi la seva innocuïtat”, amb l’objectiu de “fer compatibles les pràctiques agrícoles amb la conservació de la biodiversitat i garantir el compliment de les disposicions establertes a les Directives d’aus i d’hàbitats”.

Enfront d’aquest model d’oliverar superintensiu, a Trenca apostem per una agricultura ecològica i que preserva l’extraordinari paisatge dels olivars mediterranis. A la comarca de les Garrigues produïm l’oli d’oliva verge extra ecològic ‘Salvatge’. A les nostres finques respectem els arbres centenaris, la fauna salvatge pot prosperar i trobar refugi, i les olives es recullen a mà.

A la zona també estem treballant al costat de productors d’oliva locals per a demostrar que un retorn cap a l’agricultura tradicional, no només és possible sinó també és més rendible i ètic. Part de l’oli ‘Salvatge’ procedeix de finques d’agricultors locals que han optat per aquestes pràctiques, i obtenen un tracte més just pel seu treball.

Com a consumidors, al comprar productes com ‘Salvatge’, estem apostant per un canvi cap a una agricultura més ecològica i respectuosa amb la natura. Però no tot està en mans del consumidor: per això a Trenca donem suport a les demandes de la coalició #PorOtraPac, per a aconseguir que la reforma de la Política Agrària Comuna de la Unió Europea –que hauria d’estar en marxa a partir de 2021- fomenti un model agrícola més verd i unes condicions més justes i equitatives per a agricultors i ramaders.

Per un camp ple de vida. Descobreix més sobre el nostre projecte Olivar de muntanya i biodiversitat: https://trenca.org/projectes/olivar-de-muntanya-i-biodiversitat/

(Fotografía © Jordi Bas)