A principis de maig començava la vuitena campanya consecutiva de conservació de la Trenca a Lleida i ja han tornat cinc trenques!
La Trenca és un petit ocell migrador que presenta la particularitat de que no viatja a l’Àfrica a través de l’Estret de Gibraltar, sinó que recorre tota Europa en direcció est fins creuar el Mediterrani pel seu extrem oriental i des d’aquí dirigir-se als seus quarters d’hivernada al sud d’Àfrica, en un viatge de més de 10.000 kilòmetres, plens de dificultats. El gruix de la població europea es concentra a l’Europa Oriental (Ungria, Rumania i Bulgària), mentres que l’espècie ha desaparegut al llarg de les últimes dècades d’Alemanya, Bèlgica, Luxemburg, Suïssa i gran part de França, restant només petites poblacions a part de França, Itàlia i Espanya.
Al nostre país el nombre de parelles nidificants de Trenca va passar de 35-40 a principis dels anys 80 a tan sols una parella a tota Espanya el 2011, 2012 i 2013 i dos el 2015, a la comarca del Segrià (Plana de Lleida). Amb l’objectiu d’evitar la seva desaparició, l’Associació TRENCA porta uns anys volcada en la recuperació d’aquest petit ocell.
A principis de maig començava la vuitena campanya consecutiva de conservació de la Trenca a Lleida. Transcorregut una mica més d’un mes, els primers resultats són esperançadors: de moment han tornat cinc trenques a Lleida, format dues parelles que ja estan covant. Tots ells, menys un, són exemplars nascuts en captivitat al Centre de Cria de la Trenca a Vallcalent (Lleida). En aquest Centre ja hi ha més de 70 polls preparant-se per a ser alliberats a finals de juny. Enguany esperem produir de nou un bon nombre de polls, al menys similar al de la temporada anterior, quan vam batre el rècord amb 100 polls alliberats i un total de 267 des de l’inici dels alliberaments al 2009.

Un exemplar salvatge de trenca en un dels punts de reintroducció de l’espècie a Lleida. ©M. Gálvez/Trenca
Un dels mascles és un vell conegut, el mascle nascut en un niu salvatge el 2011 i que porta cinc anys consecutius tornant a Lleida!. Esperem que això sigui només el començament d’una bona temporada!
Per a saber-ne més sobre el projecte, pots visitar la secció Conservació in situ de la Trenca (lanius minor) a Espanya en aquesta mateixa web.