S’han publicat 2000 exemplars que estan sent repartits entre els escolars de primària de les comarques de l’àrea d’influència del projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus.

Des de que l’any 2007 es va iniciar el Projecte de Reintroducció del Voltor Negre a Catalunya s’han dut a terme diferents actuacions de  divulgació i  educació ambiental. El coneixement de l’espècie i dels seus beneficis directes en l’equilibri de l’ecosistema pirinenc són fonamentals per a la seva conservació.

Durant aquests 9 anys de vida del projecte, s’han realitzat nombroses xerrades a centres escolars, visites ‘in situ’ al projecte i comunicacions als mitjans amb l’objectiu de sensibilitzar i donar a conèixer a aquesta espècie singular i als altres grans ocells carronyaires del Pirineu català. Aquesta difusió s’ha anat fent tant de manera global com local.

Xerrada sobre el projecte del voltor negre en un centre escolar. © Trenca

Visita a un dels Punts d’Alimentació Suplementària (PAS) gestionat per l’associació Trenca de gran importància per al projecte de reintroducció del voltor negre a Pirineus. © Trenca

La necessitat de donar a conèixer el projecte a nivell local és el que ha impulsat l’edició d’un conte sobre el voltor negre i els altres ocells necròfags dels Pirineus. L’objectiu principal del conte és la d’oferir una visió del projecte i d’aquestes espècies entre les comarques de l’àrea d’influència del mateix.

Amb una primera publicació de 2000 exemplars i amb l’ajuda d’una mestra especialista en educació ambiental s’està difonent, de manera gratuïta, aquest conte entre els alumnes de cicle superior de primària de les comarques de l’Alt Urgell, Pallars Jussà i Pallars Sobirà.

Il·lustracions interiors del conte sobre el voltor negre. © Trenca

Hem escollit aquestes comarques com a punt de partida perquè són les que conviuen amb els quatre grans ocells carronyaires existents a tota Europa:  voltor negre (Aegypius monachus), voltor comú (Gyps fulgus), trencalòs (Gypaetus barbatus) y aufrany (Neophron percnopterus). Creiem que són les persones que els tenen més a prop els que els han de conèixer per a poder estimar-los i per tant conservar-los. Creiem, també, que els més petits són un vector comunicatiu molt important entre ells i les seves famílies i el seu entorn social.

Fins al moment  ja s’han visitat més de 20 escoles i s’han repartit més de 1000 contes.

La visita es completa amb una petita explicació del projecte i una interacció amb els escolars mitjançant uns tallers on es manipulen objectes relacionats amb els 4 voltors i es posen de manifest els valors i les funcions fonamentals d’aquestes formidables espècies en l’equilibri natural de la vida.

Tallers realitzats durant la visita als centres escolars per a la difusió del conte i del projecte del voltor negre. © Trenca

L’objectiu és contagiar entusiasme i estima pels voltors i per la natura en general ja que pensem que només podem estimar allò que coneixem!

Un dels més de vint centres escolars de l’àrea d’influència del projecte visitats. © Trenca

L’edició d’aquest conte ha comptat amb el recolzament de la Fundación Biodiversidad (Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente) i Naturaleza Rural.

Per a saber-ne més sobre el projecte, pots visitar la secció: Reintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus en aquesta mateixa web.

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut per la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i  el Departament de Territori i Sostenibilitat) i la Fundació Catalunya–La Pedrera. GREFA i Trenca participen en l’assessorament i l’execució del projecte, junt amb el personal de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà i la RNC de Boumort. L’Obra Social “La Caixa” (via conveni amb la Generalitat de Catalunya) i REE participen de manera destacada en el finançament del projecte.