Aquest any ha estat un èxit sense precedents pel que fa a la reproducció del Voltor negre a Boumort (pre-pirineu de Lleida) amb sis polls.

Després de la pèrdua de tres voltors negres reproductors a finals de 2015, la colònia ha aconseguit cubrir aquestes baixes aconseguint 10 postes, xifra idéntica a l’any anterior, però amb la diferencia que han estat sis els polls que han tirat endavant i ja estan esperant el dia per emprende el seu primer vol.

Hem creuat la linia que no conseguíem superar els darrers tres anys, en els quals el nombre de parelles creixia però no el de polls volats, que seguía sent de tres polls cada any.

Un dels polls de voltor negre (Aegypius monachus) marcats d’aquesta temporada 2016. © Equip de Boumort-Alinyà

Els polls han anat creixent amb l’ajuda dels seus pares que están fent tots una gran feina. En aquests moments estan  en bon estat i marcats ja amb emissors GPS/GSM d’última generació i amb anelles de PVC i metàl·liques per al seu seguiment visual. La col·locació d’aquests emissors ha estat de manera esglaonada, a mesura que els polls assolien una edat determinada (entorn als 80-90 dies), en la qual el tècnic especialista del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente (MAGRAMA) pot actuar amb seguretat i els polls tenen les mesures òptimes per al seu marcatge. En aquest procés també hi ha col·laborat les ONGs TRENCA i GREFA, la Brigada de la Reserva Nacional de Caça de Boumort i els Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.

Revisió mèdica d’un dels polls nascuts en aquesta temporada 2016 en el Prepirineu català. © Equip de Boumort-Alinyà

La recuperació de parelles en tan poc temps i l’elevat èxit reproductor durant el 2016 verifica el bon estat de la colònia, amb un fluxe constant d’individus exògens, alguns dels quals es sedimenten i recluten a la població Prepirinenca. És el cas del Montenegro i la Pline, que són de procedència francesa i s’han instal·lat a la colònia per criar el seu primer poll. Aquesta parella va ser la primera en començar a incubar; el poll va ser marcat durant el mes de juliol, amb 84 dies de edat.

Operació de pesaje d’un dels polls de voltor negre (Aegypius monachus) d’aquesta temporada .© Equip de treball Boumort-Alinyà

Després d’aquest, amb un marge de 2 a 3 setmanes es van marcar els tres pollos següents, fills d eles parelles Menta i Mario, Oriol i Pessonada i Perla i Portel, totes elles reproductores experimentades. Aquestes parelles són excel·lents reproductores després de que Menta hagi agafat el punt de maduresa i experiència. Durant la cria del poll va desaparèixer la Perla, la mare més veterana i tota una icona del Projecte ja que va ser la primera en tirar endavant un poll a Catalunya (al 2010) en moltes dècades. La seva parella, el Portell, ha aconseguit tirar-lo endavant tot sol!.

Els dos últims polls es ser marcats són fills de parelles mixtes formades per un individu del projecte i un altre d’exogen: Ibex (exogen ibèric sense anelles) que forma parella amb l’Ares, (alliberada a Alinyà) i el Quasimodo (exogen francès) que forma parella amb la Lorena (alliberada a Boumort). En aquest cas tots eren reproductors inexperts excepte el Quasimodo, que ja va aconseguir criar l’any anterior amb la desapareguda Coma. L’Ares i l’Ibex ja portaven anys intentant criar, fins que aquest any sembla que el canvi de niu els ha ajudat a assolir l’exit.

Ara només queda esperar que en els propers dies comencin a fer els seus primers vols i que poc a poc vagin explotant territori i sent més independents.

Voltor negre (Aegypius monachus) sobrevolant el Prepirineu català. © Equip de Boumort-Alinyà

Per a saber-ne més sobre el projecte, pots visitar la secció: Reintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus en aquesta mateixa web.

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut per la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i  el Departament de Territori i Sostenibilitat) i la Fundació Catalunya–La Pedrera. GREFA i Trenca participen en l’assessorament i l’execució del projecte, junt amb el personal de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà i la RNC de Boumort. L’Obra Social “La Caixa” (via conveni amb la Generalitat de Catalunya) i REE participen de manera destacada en el finançament del projecte.