© Equip de Boumort-Alinyà

© Equip de Boumort-Alinyà

Tres parelles estan a hores d’ara criant el seu poll. Una altra parella, la més tardana, continua covant el seu ou, que hauria de néixer en els darrers dies de maig. Dues parelles més han fracassat en el seu intent reproductor.

 

Entre el mesos d’abril i maig, a la zona Boumort-Alinyà s’han observat 31 voltors negres. D’ells, 25 són voltors negres endògens (reintroduïts o nascuts dins el marc del projecte de reintroducció), i 6 són voltors negres exògens, és a dir, que han arribat de fora, no han estat reintroduïts ni han nascut a la zona dins el marc del projecte: 3 de procedència ibèrica (Ibex, Neo i un de recent aparició), i 3 de procedència francesa (Quercy, Quasimodo i Reveur). Del total dels 31 voltors observats, 29 estan sedentaritzats a la zona, i 2 dels exògens estan de pas (Reveur i el nou exogen ibèric). Els dos exògens ibèrics sedentaritzats han format parella amb dues femelles endògenes (l’Ibex amb l’Ares, i el Neo amb la Muga).

Voltor negre enmig d'un grup de voltors comuns. © Equip de Boumort-Alinyà

Voltor negre enmig d’un grup de voltors comuns. © Equip de Boumort-Alinyà

A més, la població s’ha vist incrementada amb el neixement de tres nous pollets (de les parelles formades per l’Oriol i la Pessonada, l’Olga i l’Aleix, i la Bruna i el Corneli; sempre, un per parella). Una altra parella més, la formada per la Muga i el Neo, continua covant l’ou, que hauria d’eclosionar cap als darrers dies de maig. Altres dues parelles han fracassat en el seu intent reproductor (la Perla i el Portell, i la Menta i el Mario). I encara hi ha a més altres dues parelles formades (l’Íbex i l’Ares, i el Modesto i la Gallarda).

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i per la Fundació Catalunya – La Pedrera. GREFA i Trenca hi participen en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà i de la guarderia de la RNC de Boumort. L’Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diferents tasques educatives relacionades amb el projecte.

Per saber més coses sobre el projecte, podeu visitar la secció Reintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus en aquesta mateixa web.