Els dos últims polls d’aquesta temporada de la colònia de voltor negre (Aegypius monachus) dels Pirineus ja han saltat del niu. Aquests dos últims polls ja sobrevolen els cels del Prepirineu lleidatà juntament  als altres quatre més nascuts a la colònia aquest 2016.

El poll de “Ibex” i “Ares” descansa en el niu. © Equip de Treball de Boumort/Alinyà.

El poll de “Lorena” i “Quasimodo” ha volat amb 115 dies de vida, una edat molt primerenca per al primer vol, per regla general. Tal i com era d’esperar, aquest exemplar té encara una gran predilecció per la zona del niu, on els seus pares segueixen atenent-lo i vigilant-lo de ben a prop. Poc a poc anirà realitzant vols més llargs explorant la Reserva Nacional de Caça de Boumort i el seu entorn.

Un expert del Magrama diposita en el seu niu al poll de “Ibex” i “Ares” després de marcar-ho amb un emissor. ©Equip de Treball de Boumort/Alinyà.

Ha estat el poll d’ “Ibex” i “Ares”, parella que aconsegueix la seva primera reproducció amb èxit el 2016, l’últim dels polls nascuts aquest any a la colònia ja que ha arrencat a volar amb  125 dies d’edat. Esperem que aquesta parella ens segueixi donant més alegries els pròxims anys!

Imponent primer plànol del poll de “Ibex” i “Ares”.© Equip de Treball de Boumort/Alinyà.

Durant els seus primers vols ha hagut de lluitar amb un poll d’àguila daurada (Aquila chrysaetos) que es troba també a la zona i que li ha donat més d’un ensurt. Aquest poll d’àguila daurada, ha perseguit al poll d’ “Ibex” i “Ares”, que amb la seva inexperiència més d’una vegada ha anat a parar al terra. Evidentment els pares no van tardar gens en arribar i fer fora a l’intrús.

Aquest incident sense gravetat forma part de l’aprenentatge de qualsevol jove de voltor negre, que ha de comptar amb la presència d’altres ocells, no sempre amics, en un món que tot just comença a descobrir i en el què també haurà de saber lluitar.

Un any espectacular

2016 està essent un any espectacular  per a la colònia de cria de voltor negre del Prepirineu lleidatà. Han nascut i volat sis polls aquest 2016, un fet sense precedents en un projecte d’aquesta mena.

Fins a dia d’avui i des de l’inici de les reproduccions de les parelles de la colònia, només havien volat tres polls cada temporada. Aquest èxit reproductor és un símptoma inequívoc de la bona salut de què gaudeix el projecte i de la gran labor realitzada per totes les entitats implicades al mateix. S’ha de recordar que ja són 18 els polls que han sobreviscut  des del començament del projecte l’any 2010.

Text: Trenca/Grefa

Per a saber-ne més sobre el projecte, pots visitar la secció Reintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus en aquesta mateixa web.

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut per la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i  el Departament de Territori i Sostenibilitat) i la Fundació Catalunya–La Pedrera. GREFA i Trenca participen en l’assessorament i l’execució del projecte, junt amb el personal de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà i la RNC de Boumort. L’Obra Social “La Caixa” (via conveni amb la Generalitat de Catalunya) i REE participen de manera destacada en el finançament del projecte.