Amés dels projectes actuals de conservació i desenvolupament sostenible, des de Trenca també duem a terme altres actuacions ambientals.

CRF Vallcalent

Trenca va néixer el 1998 com una associació d’amics del Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent (pertanyent al Departament de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya). D’aleshores ençà la col·laboració de Trenca amb el centre de fauna ha estat constant, estreta i molt diversa, fonamentalment en forma de voluntariat amb les tasques que es desenvolupen al centre.

El Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent funciona com un petit hospital per a la fauna salvatge. Moltes persones que troben animals ferits o malalts al camp els agafen i els porten al Centre de Fauna de Vallcalent.

Diferents autoritats, como ara els agents rurals, hi porten espècies protegides per la llei, que de vegades provenen d’intervencions i decomissos.

Després d’haver passat per la infermeria i per les instal·lacions de recuperació, els ocells que són salvats i rehabilitats passen finalment a fer exercicis de vol, per tornar a guanyar resistència abans de tornar novament a la natura.

El Centre de Fauna de Vallcalent no només funciona com un petit hospital per a la fauna salvatge. També s’hi porten a terme projectes de cria en captivitat amb espècies de la fauna autòctona protegides per la llei. Els dos projectes de cria més destacats són el del trencalòs (Gypaetus barbatus) i el de la trenca (Lanius minor).

Paral·lelament a les tasques centrades en la fauna, al Centre de Fauna de Vallcalent s’aprofita tota aquesta feina i organització per fomentar la sensibilitazació social envers la pèrdua de la biodiversitat i la necessitat de preservar-la. Per una banda es fa indirectament, amb l’atenció que s’ofereix al públic que porta salvatgines ferides o malaltes al centre, i també directament, a través d’activitats d’educació ambiental, fins i tot amb programes educatius específics. De tots ells, el més important va ser Fauna i Hàbitat (1999-2005), desenvolupat conjuntament amb Trenca.

Fotografies: © Jordi Clariana i Trenca

Òliba

Les poblacions d’òliba estan patint una forta regressió arreu del món. La intensificació de l’agricultura ha comportat l’ús abusiu de pesticides per acabar amb les plagues d’insectes i rosegadors, provocant l’enverinament de les possibles preses de l’òliba, a més de causar la mort directa d’aquest i d’altres rapinyaires nocturns per intoxicació..

Un altre problema és l’elevada mortalitat d’òlibes a les carreteres, com a conseqüència de la construcció de vies cada cop més ràpides i de l’excés de velocitat dels vehicles.

El Centre de Fauna de Vallcalent (pertanyent al Departament de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya) i Trenca col·laborem pel que fa a la cria en captivitat de l’òliba (Tyto alba). L’objectiu primer és aviar els polls nascuts mitjaçant la tècnica anomenada alliberament assistit (o hacking).

Amb aquesta actuació, per una banda, s’ajuda a recuperar les poblacions d’aquest rapinyaire nocturn allà on habitava i va desaparèixer. Per altra banda, comptant amb la col·laboració d’altres entitats i persones que s’ofereixen per fer els alliberaments assistits, també s’ha engegat una línia de sensibilització de la població envers la conservació de l’òliba, ocell molt beneficiós per a l’agricultura.

Fotografies: © Albert Porté, Albert Gispert i Trenca

Falcó pelegrí

Amb la finalitat d’ajudar a controlar els coloms urbans i sensibilitzar la població de Lleida envers la conservació de la fauna, s’han aviat polls de falcó pelegrí a la Seu Vella de Lleida.

Els polls de falcó aviats han estat sempre nascuts en captivitat al Centre de Fauna de Vallcalent. Per a la reintroducció s’ha fet servir la tècnica d’alliberament assistit (o hacking).

Fent servir la tècnica d’alliberament assistit, s’han deixat els polls de falcó pelegrí amb 30 dies d’edat (quan ja poden menjar per ells mateixos, esqueixant el menjar amb les arpes i el bec) en un niu artificial situat a la Torre dels Exorcismes de la Seu.

La caixa niu romania tancada aproximadament uns 10 dies, però els polls de falcó podien veure l’exterior a través d’una reixa. Durant aquest període els polls de falcó eren alimentats artificialment, aportat-los menjar cada dia. Quan ja eren completament emplomats, s’obria la reixa perquè poguessin sortir a l’exterior i començar l’adaptació a l’hàbitat urbà.

Durant el període de temps que es van portar a terme les tasques de reintroducció a la Seu Vella de Lleida, van estar presents uns cartells divulgatius de 2,5 m d’alçada, que agradaven molt als visitants. Els turistes també podien visualitzar, allà mateix, en directe, el que estava passant amb els polls de falcó pelegrí a les instal·lacions d’aliberament assistit a la Torre dels Exorcismes.

Tot i que no s’ha aconseguit que els falcons arribin a criar a les torres de la Seu Vella, algun exemplar passa l’hivern en aquest lloc.

Fotografies: © Jordi Clariana i Trenca