La divulgació i conscienciació mediambientals són a Trenca objectius primordials. El coneixement, la valoració i l’estima són necessaris per aconseguir una societat respectuosa envers el medi ambient, preocupada per fer-ne un ús responsable i per la seva conservació. És per això que d’ençà de la creació de l’entitat (1998), hem elaborat un munt de materials, hem fet moltes activitats i hem engegat diferents projectes en la línia de l’educació ambiental.

El projecte educatiu més important de la nostra associació, pel seu impacte social i per la seva qualitat, va ser Fauna i Hàbitat (1999-2005). Aprofitant les instal·lacions del Centre de Fauna de Vallcalent, es van organitzar visites per a escolars d’educació infantil, primària i ESO (i altres col·lectius) i es van elaborar materials curriculars per a totes les edats.

Una activitat també destacable va ser l’organització durant cinc anys de La Festa de la Cigonya (2001-2005) a la ciutat de Lleida. Una trobada lúdica, gratuïta i multitudinària als Camps Elisis de Lleida, amb la finalitat d’implicar els infants i els adults en el respecte per la fauna salvatge i pel medi natural en general.

Un altre projecte educatiu molt exitós va ser Contacontes als Pirineus (2001-2003), amb l’objectiu d’aconseguir augmentar la sensibilització social pel que fa a la valoració i conservació de l’ós bru com a espècie de la muntanya pirinenca. També en aquest cas, tot el material i tota l’activitat es va poder oferir de manera gratuïta per a les escoles i per als col·lectius interessats.

Pel que fa a les línies actuals, la tasca de Trenca se centra en l’elaboració de materials i l’organització d’actes i activitats que tenen com a objectiu la divulgació i sensibilització ambientals. Així mateix, estem en aquests moments engegant un mòdul amb unitats didàctiques curriculars per a l’alumnat d’ESO i batxillerat.