Vídeos

La trenca

Conservació in situ de la trenca (Lanius minor) a Espanya

Juny/2010

Tornen dues trenques amollades mitjançant alliberament assistit (hacking)

Dos polls de trenca (Lanius minor) amollats mitjançant la tècnica d’alliberament assistit el 2009 tornen a Lleida dels seus quarters d’hivern el 2010.
El programa de conservació de la trenca és un projecte del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, executat en estreta col·laboració amb l’associació Trenca. La cria en captivitat es fa al Centre de Fauna de Vallcalent (Lleida) i al Zoo de Barcelona.

Juny/2010

La parella nidificant de trenca a Espanya (2010)

L’única parella de trenca (Lanius minor) que ha criat en llibertat a Espanya l’any 2010.
El programa de conservació de la trenca és un projecte del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, executat en estreta col·laboració amb l’associació Trenca. La cria en captivitat es fa al Centre de Fauna de Vallcalent (Lleida) i al Zoo de Barcelona.

Juny/2011

Trenca amollada mitjançant alliberament assistit (hacking) torna per segon any consecutiu

Per segon any consecutiu ha tornat una femella amollada mitjançant alliberament assistit fa dues temporades a la ZEPA de Mas de Melons  – Alfés (Lleida), últim refugi de l’espècie a Espanya. La tornada d’aquest exemplar reafirma l’efectivitat de la metodologia de cria en captivitat i d’alliberament de polls al camp.

 

Setembre/2011

Conservació de la trenca a Espanya (temporada 2011)

A la temporada 2011 van regressar tres exemplars a la ZEPA de Mas de Melons  -  Alfés (Lleida), últim refugi de l’espècie a Espanya: un mascle i una femella nascuts en llibertat i una altra femella amollada mitjançant alliberament assistit (o hacking) el 2009.
Per altra banda, el 2011 s’han alliberat 25 polls nascuts en el Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent.

Juny/2012

Primeres imatges de la parella de trenques de 2012

Dos polls de trenca (Lanius minor), que van néixer en captivitat i van ser amollats mitjançant alliberament assistit el 2011, tornen a la zona d’alliberament i formen parella.
És la primera vegada que dos exemplars reintroduïts mitjançant aquesta tècnica (no usada fins ara per aquesta espècie) intenten reproduir-se en llibertat en tornar del seus quarters d’hivern situats al sud de l’Àfrica.

Setembre/2012

Conservació de la trenca a Espanya (temporada 2012)

A la temporada 2012 van regressar quatre exemplars de trenca (Lanius minor) a la ZEPA de Mas de Melons  -  Alfés (Lleida), últim refugi de l’espècie a Espanya: dos mascles i una femella aviats mitjançant alliberament assistit el 2011, i un mascle nascut en llibertat el 2011 també.
Es va formar una parella. Es van observar còpules i construcció de niu, encara que no van arribar a pondre.
Per altra banda, el 2012 s’han alliberat 39 polls nascuts en el Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent.

Octubre/2015

Projecte de conservació de la trenca

El passat mes de juny RTVE ,per al programa de “la aventura del saber”, va estar gravant un programa específic sobre el projecte de conservació de la trenca (Lanius minor) a Catalunya. El programa de conservació de la trenca és un projecte del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, executat en estreta col·laboració amb l’associació Trenca. La cria en captivitat es fa al Centre de Fauna de Vallcalent (Lleida) i al Zoo de Barcelona.

Xarxa de PAS

Punts d’alimentació suplementària (PAS) per a grans ocells necròfags als Pirineus

Juliol/2011

PAS per a rapinyaires necròfags als Pirineus

Vídeo divulgatiu de la xarxa de PAS (punts d’alimentació suplementària) per a ocells necròfags al Pirineu català.
La xarxa de PAS que ha construït i que gestiona Trenca contribueix a la fixació del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus.
Aquest vídeo ha estat repartit a diferents escoles de las comarques pirinenques.

Voltor negre

Reintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus

Juliol/2010

Reintroducció del voltor negre als Pirineus: PRIMER  POLL  NASCUT  EN  LLIBERTAT

Gala, el primer voltor negre (Aegypius monachus) nascut en llibertat a la Reserva Nacional de Caça de Boumort gràcies al projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus.

Setembre/2010

Equip del projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus

En el projecte de reintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus hi participem molta gent, de diverses entitats i associacions. Tenim un mateix objectiu: que una espècie extingida en un passat recent torni a poblar aquesta serralada, i contibuir amb això a la connexió de les poblacions d’Europa occidental.

Setembre/2010

Reintroducció del voltor negre als Pirineus: ELS  QUATRE  VOLTORS  EUROPEUS

Imatges de les quatre espècies de voltors europeus en un mateix canyet als Pirineus: voltor comú, voltor negre, aufrany i trencalòs.
Gràcies al projecte de reintroducció del voltor negre, el Pirineu català és l’únic lloc d’Europa on s’hi reprodueixen les quatre espècies.

Setembre/2011

Reintroducció del voltor negre als Pirineus: NIUS  DE  L´ANY  2011

La temporada de 2011 es va caracteritzar per la consolidació d’un petit nucli reproductor de voltors negres (5 parelles formades; 4 amb posta)  i de tota una sèrie d’individus immaturs i subadults cada vegada més fixats al territori.
Tot i així, a la temporada de 2011 no hi va haver cap poll envolat. Aquesta situació es pot considerar normal en una colònia que tot just comença a formar-se, amb la majoria de parelles inexpertes.

Desembre/2012

Reintroducció del voltor negre als Pirineus: ANY  2012

En la temporada de 2012 tres parelles de voltor negre van fer posta, de les quals  van volar dos polls. També es va amollar un altre poll mitjançant alliberament assistit (o hacking) a Boumort. A més, es va formar una quarta parella.
El nombre total de voltors negres que viuen en condicions de llibertat al Prepirineu català és d’uns 20 individus, incloent-hi immaturs, subadults i adults, cada cop més fixats al territori.

Gener/2016

Primeres còpules dels voltors negres del Pirineu català

Comencen les primeres còpules de les parelles reproductores de la colònia de voltor negre (Aegypius monachus) del Pirineus català de la temporada 2016. En les imatges veiem les primeres còpules de Fox i Gata que per segon any consecutiu s’han aparellat.

Abril 2016

Incubació d’una parella de voltor negre (Aegypius monachus) al Pirineu català

La parella de voltors negres (Aegypius monachus) Bruna i Corneli s’alterna a l’hora d’incubar l’ou. Corneli (el mascle) apareix en el niu amb material i després d’unes carícies a Bruna es tomba per alternar-se en aquesta labor compartida. Amb Bruna i Corneli ja són 10 les parelles que s’han posat a incubar en la colònia pre-Pirinenca en aquesta nova temporada 2016.

Juny 2016

Un poll de voltor negre (Aegypius monachus) de la colònia pre-Pirinenca amb la seva mare al niu.

Ja són sis els polls de voltor negre (Aegypius monachus) nascuts aquest any 2016 en la colònia catalana. Tot un record! © Equip de treball Boumort-Alinyà

 

Les Garrigues

Desenvolupament agroambiental sostenible a Les Garrigues (Lleida)

Març/2012

Desenvolupament agroambiental sostenible a Les Garrigues (Lleida)

El projecte de Trenca consisteix en desenvolupar activitats agràries a l’ecosistema mediterrani garriguenc de forma respectuosa amb el patrimoni natural, agrari, paisatgístic i cultural.
S’han fet actuacions per afavorir la fauna i la flora, s’han refet aljubs, murs i cabanes de pedra seca i s’han recuperat oliverars centenaris abandonats que ara tornen a produir mitjançant agricultura ecològica. El producte es comercialitza amb la marca Salvatge. Oli de les reserves de fauna, amb la finalitat de demostrar que es pot realitzar una activitat econòmica rendible amb un oli ecològic no només pel valor que comporta per a la salut humana, sinó també amb un altre valor afegit: la preservació i millora de la biodiversitat i la recuperació del patrimoni cultural.
Aquest projecte va rebre el reconeixement del Programa d’Emprenedoria Social de l’Obra Social de “la Caixa” l’any 2012.

Desembre/2013

Presentació del projecte de Les Garrigues. Producció d’oli d’oliva Salvatge

Fragment del reportatge emès a Espai Terra (TV3) el 18/12/2013 sobre el projecte de desenvolupament agroambiental sostenible que duu a terme l’associació Trenca a la comarca de Les Garrigues (Lleida) i la producció d’oli d’oliva verge extra Salvatge, oli de les reserves de fauna.
Cortesia d’Espai Terra (TV3).

Desembre/2013

Pagès adherit al projecte de desenvolupament agroambiental sostenible a Les Garrigues

Fragment del reportatge emès a Espai Terra (TV3) el 18/12/2013.
Cortesia d’Espai Terra (TV3).

Desembre/2013

Etiquetes de l’oli d’oliva Salvatge

Les etiquetes, il·lustrades per en Toni Llobet, són sempre animals de les reserves de fauna de Les Garrigues.
Fragment del reportatge emès a Espai Terra (TV3) el 18/12/2013.
Cortesia d’Espai Terra (TV3).

 

Altres actuacions ambientals

Març/2012

Neteja d’edificis on s’hi troben nius de cigonya

Des de fa més de 10 anys, Trenca, juntament amb el Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent, desenvolupa un pla d’actuació i conservació de la cigonya blanca (Ciconia ciconia) a Catalunya. Entre d’altres, les actuacions inclouen la neteja i manteniment d’edificis i infraestructures on s’hi troben les colònies, censos d’hivernada de l’espècie i seguiment de la productivitat de polls.

Desembre/2012

Jornada de neteja del riu Segre amb voluntaris

Diumenge 2 de desembre es va portar a terme el projecte de l’associació Trenca : ‘Recuperació ambiental de diferents trams del riu Segre mitjançant la retirada de residus amb voluntaris’, que va ser seleccionat dins la convocatòria “Volem ajudar els nostres espais naturals” organitzada per la cadena de supermercats Plusfresc en col·laboració amb l’associació IPCENA.

L’objecte de la proposta va ser la mobilització social per a la neteja i recuperació de diferents punts del riu on es van localitzar abocaments il·legals o es troben amb un gran nombre de residus. En total vam participar-hi 87 persones. Amb aquesta actuació també es pretén conscienciar la societat civil dels problemes que suposa l’abocament il·legal de residus en una zona tan sensible com ara un riu.

Vídeo fet per Segre TV.

Abril/2014

Convivència entre cigonyes i éssers humans (I)

Reportatge sobre la tasca que porta a terme amb les cigonyes el Departament d’Agricultura (DAAM) i l’associació Trenca. Actuació al campanar de Ponts.
Cortesia d’Espai Terra (TV3).

Abril/2014

Convivència entre cigonyes i éssers humans (II)

Amb els escolars de Ponts, alliberament d’un xoriguer, tres esplugabous i tres cigonyes recuperats al Centre de Fauna de Vallcalent (Lleida).
Cortesia d’Espai Terra (TV3).