Un trencalòs enlairat amb menjar al bec; a la dreta, dos voltors comuns i dos voltors negres; al fons, corbs. Imatge obtinguda amb parany fotogràfic al PAS de Siall. © Trenca

Voltor comú, voltor negre, aufrany, trencalòs, milà reial i milà negre fan servir els canyets o punts d’alimentació suplementària (PAS) de Trenca.

El proper dissabte 30 d’agost organitzem una carronyada de portes obertes al canyet de Siall (Isona, Pallars Jussà) i podrem veure com s’hi alimenten. 

El proper dissabte 30 d’agost a les 10:30, coincidint amb el Dia Internacional dels Voltors (International Vulture Awareness Day), organitzarem una activitat oberta a tothom al canyet de Siall. Des de l’observatori (hi haurà indicacions per arribar-hi) podrem observar els ocells carronyaires menjant. Per arribar-hi: carretera d’Isona dirección Coll de Nargó, i agafem el desviament cap a Siall (Pallars Jussà).

El voltor negre està sent reintroduït als Pirineus des de 2007, a la zona de Boumort-Alinyà. Al PAS de Siall, que és al costat de la Reserva de Caça de Boumort, el podrem veure amb facilitat (seria rar que no baixés; normalment s’observen de 3 a 5 exemplars cada vegada que es fa un aportament; s’han arribat a observar fins a 11 exemplars diferents alhora en aquest PAS). Aquesta espècie també fa servir els PAS de Bassella i de Cal Roger, però de manera més puntual.

El voltor comú és l’espècie més abundant als tres PAS de Trenca. A Siall podrem veure fàcilment més de 150 exemplars.

Voltors negres sobrevolant un canyet. © Equip de Boumort-Alinyà.

L’aufrany és un rapinyaire migratori, que a la tardor se’n va a l’Àfrica i a la primavera torna a Europa. Els adults tenen el plumatge blanc i negre, com les cigonyes; els joves són bruns. Des dels primers dies de març fins a l’octubre el podem observar als tres PAS de Trenca, sobretot al de Siall i al de Bassella. A Siall podem veure fàcilment entre 2 i 5 exemplars cada vegada que fem un aportament de carronya.

Voltor comú al PAS de Cal Roger (o Montferrer), aquesta primavera. Imatge obtinguda amb parany fotogràfic. © Trenca

Aufrany al PAS de Bassella, aquesta primavera. Imatge obtinguda amb parany fotogràfic. © Trenca

Trencalòs al PAS de Siall, aquesta primavera. Imatge obtinguda amb parany fotogràfic. © Trenca

El trencalòs utilitza el Pas de Siall i el de Cal Roger, tant els exemplars adults (amb les parts inferiors de color taronja) com els joves (amb el plomatge negrós). Al PAS de Bassella ha estat observat volant pels voltants, però no s’ha arribat a constatar que el faci servir per alimentar-se. Podria ser que el veiéssim a Siall el proper dissabte dia 30.

El milà negre també és un rapinyaire migratori. El podem trobar menjant a qualsevol dels tres PAS de Trenca a partir del mes de març, fins a la tardor. Al PAS de Siall podrem veure fàcilment 4 o 5 exemplars quan fem l’aportament.

El milà reial és present tot l’any (a l’hivern, arriben exemplars prodecents del nord d’Europa). El podem observar amb relativa facilitat a qualsevol dels tres PAS. Al de de Siall podrem veure fàcilment 4 o 5 exemplars quan fem l’aportament.

Milà reial al PAS de Cal Roger (o Montferrer), aquest hivern. Imatge obtinguda amb parany fotogràfic. © Trenca

Milà negre al PAS de Siall, aquest estiu. Imatge obtinguda amb parany fotogràfic. © Trenca

 

El projecte de la xarxa de PAS (punts d’alimentació suplementària) de l’associació Trenca ha posat en marxa tres emplaçaments al Prepirineu i Pirineu lleidatà (Siall, Bassella i Cal Roger) on els rapinyaires necròfags troben menjar de manera segura. L’objectiu dels PAS es pal·liar l’escassetat de carronya per als ocells rapinyaires necròfags, claus en l’equilibri ecològic dels ecosistemes, reforçant la disponibilitat d’aliment per aquests ocells als Pirineus. A més, el funcionament dels tres PAS està directament relacionat amb el projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus.