Les oliveres centenàries de la vall major de Bovera ens han regalat una excel·lent collita del nostre oli ‘Salvatge’, l’oli que cuida la biodiversitat. És el resultat de l’afecte i l’esforç del nostre equip per a conservar un patrimoni natural i paisatgístic únic, i per a portar el fruit d’aquestes oliveres centenàries directament a la teva taula.

Amb l’ajuda de petits agricultors de la zona, hem finalitzat la recol·lecció a mà de les olives arbequines de cultiu ecològic amb les quals s’elabora el nostre oli d’oliva verge extra. Ens alegra enormement compartir que hem aconseguit una de les millors i més abundants collites des que va començar el projecte, amb un oli verd i deliciós, conreat respectant l’entorn.

Amb aquest projecte de desenvolupament agro-ambiental a la comarca de les Garrigues, des de Trenca recuperem olivars centenaris abandonats, els convertim en reserves de fauna on es protegeix la biodiversitat, i els tornem a posar en valor en produir un oli ecològic, solidari i d’alta qualitat. A més de la finca de cinc hectàrees de la nostra propietat, hem signat acords de custòdia del territori per a protegir i conservar altres 40 hectàrees a la vall de Bovera. Les finques són un mosaic d’olivars centenaris, conreats en terrasses tradicionals de pedra seca i boscos autòctons on troba refugi la fauna salvatge. És un paisatge extraordinari i un patrimoni únic que s’està perdent per l’abandó del medi rural.

Una altra gran amenaça per a aquests paisatges mediterranis són els incendis forestals: aquest estiu, el foc de Ribera d’Ebre va assolar una part de l’entorn de Bovera, afectant els boscos i cremant els cultius d’alguns dels nostres veïns. Encara que el foc no va arribar a les nostres finques, va ser un cruel recordatori del futur negre que ens espera si no actuem davant l’abandó de les muntanyes i el canvi climàtic.

                 

 

En la finca de Trenca viu en semi-llibertat una població de tortugues mediterrànies, una espècie en perill que s’ha reintroduït en la zona gràcies a la col·laboració amb el CRARC (Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya) i el Parc Natural del Montsant. A la fi d’octubre vam alliberar una trentena de tortugues i ja hi ha unes 140 vivint a la finca.

El terreny és molt escarpat i la collita de les oliveres arbequines es realitza de manera manual per a respectar a aquests arbres centenaris i tractar els fruits amb la màxima delicadesa. Les olives es premsen en fred en una almàssera local en les 12 hores posteriors a la recol·lecció, i el suc s’obté per procediments mecànics, decantat i no filtrat.

Gràcies a aquest acurat procés obtenim un oli d’oliva verge extra d’alta qualitat, amb una acidesa inferior a 0,2°. El 100% dels beneficis es destinen a protegir els olivars centenaris i a finançar els projectes de conservació de Trenca.

No et quedis sense provar la collita d’aquest any, aconsegueix l’oli Salvatge a la nostra web!

“La venda de proximitat està regulada i permet identificar els pagesos catalans que venen ells mateixos els seus productes al públic, segons el Decret 24/2013”.