Igual que amb moltes altres espècies migrants, la present temporada de cria de la Trenca a Espanya no ha estat gens favorable. Al contrari dels resultats històrics de 2017, al 2018 no hem tingut cap parella reproductora, malgrat haver tornat un mínim de sis exemplars, dos d’ells mascles.

Va començar molt bé amb la primera arribada el 8 de maig, un fet insòlit els últims anys doncs la data mitjana d’arribada se situava a finals de maig. Curiosament ha succeït el mateix que amb el seu parent l’Escorxador (Lanius collurio) (ambdues espècies realitzen la mateixa migració per l’est d’Europa).

Però en arribar a Lleida es van trobar amb una primavera plujosa i tempestiva amb fortes ràfegues de vent que, suposem, ha afectat de forma negativa a l’espècie.

Van arribar ,a la finca on acostomen criar cada any, les primeres quatre femelles, que van estar més d’una setmana reclamant i buscant parella. Com els mascles no arribaven es van anar de la finca a la recerca de congèneres. Malgrat l’esforç dedicat a la cerca de territoris en altres zones, no s’ha detectat cap parella.

Un dels mascles va estar defensant territori uns dies en una zona propera i on criaven un bon nombre de parelles als anys 80. Més endavant, quan ja hi havia polls de hacking lliures, va aparèixer un altre mascle per la finca però ja era tard i tampoc ha criat (encara que sí ho va fer al 2017)

Pel que fa als hackings, ja s’han deixat anar 95 polls, alguns dels quals han iniciat ja la seva migració.

Ara estem equipant amb geolocalitzadors als polls que porten més d’un mes lliures i esperem que l’any que ve tornin i puguem saber exactament la ruta migratòria.

L’Associació TRENCA porta uns quants anys treballant en la conservació de l’espècie a través de la protecció de les últimes parelles i la conservació de les zones de cria, així com el reforç poblacional mitjançant un ambiciós programa de cria en captivitat i del posterior alliberament de polls. Aquest treball s’està realitzant gràcies al recolzament del Centre de Recuperació i Cria en Captivitat de Vallcalent (Lleida), gestionat per la Generalitat de Catalunya, i amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente, de la Generalitat de Catalunya i del Zoo de Barcelona. WWF col·labora amb l’assessorament tècnic, la recerca de finançament i en la difusió de les fites del projecte de conservació de la Trenca.