A principis de maig començava la vuitena campanya consecutiva de conservació de la Trenca a Lleida i ja han tornat cinc trenques!

La Trenca és un petit ocell migrador que presenta la particularitat de que no viatja a l’Àfrica a través de l’Estret de Gibraltar, sinó que recorre tota Europa en direcció est fins creuar el Mediterrani pel seu extrem oriental i des d’aquí dirigir-se als seus quarters d’hivernada al sud d’Àfrica, en un viatge de més de 10.000 kilòmetres, plens de dificultats. El gruix de la població europea es concentra a l’Europa Oriental (Ungria, Rumania i Bulgària), mentres que l’espècie ha desaparegut al llarg de les últimes dècades d’Alemanya, Bèlgica, Luxemburg, Suïssa i gran part de França, restant només petites poblacions a part de França, Itàlia i Espanya.

Al nostre país el nombre de parelles nidificants de Trenca va passar de 35-40 a principis dels anys 80 a tan sols una parella a tota Espanya el 2011, 2012 i 2013 i dos el 2015, a la comarca del Segrià (Plana de Lleida). Amb l’objectiu d’evitar la seva desaparició, l’Associació TRENCA porta uns anys volcada en la recuperació d’aquest petit ocell.

Una trenca agafant aliment d’una safata d’alimentació suplementària © Marc Galvez/Trenca

A principis de maig començava la vuitena campanya consecutiva de conservació de la Trenca a Lleida. Transcorregut una mica més d’un mes, els primers resultats són esperançadors: de moment han tornat cinc trenques a Lleida, format dues parelles que ja estan covant. Tots ells, menys un, són exemplars nascuts en captivitat al Centre de Cria de la Trenca a Vallcalent (Lleida). En aquest Centre ja hi ha més de 70 polls preparant-se per a ser alliberats a finals de juny. Enguany esperem produir de nou un bon nombre de polls, al menys similar al de la temporada anterior, quan vam batre el rècord amb 100 polls alliberats i un total de 267 des de l’inici dels alliberaments al 2009.

Un exemplar salvatge de trenca en un dels punts de reintroducció de l’espècie a Lleida. ©M. Gálvez/Trenca

Un dels mascles és un vell conegut, el mascle nascut en un niu salvatge el 2011 i que porta cinc anys consecutius tornant a Lleida!. Esperem que això sigui només el començament d’una bona temporada!

Per a saber-ne més sobre el projecte, pots visitar la secció Conservació in situ de la Trenca (lanius minor) a Espanya en aquesta mateixa web.

L’Associació TRENCA porta uns quants anys treballant en la conservació de l’espècie a través de la protecció de les últimes parelles i la conservació de les zones de cria, així com el reforç poblacional mitjançant un ambiciós programa de cria en captivitat i del posterior alliberament de polls. Aquest treball s’està realitzant gràcies al recolzament del Centre de Recuperació i Cria en Captivitat de Vallcalent (Lleida), gestionat per la Generalitat de Catalunya, i amb l’ajuda econòmica de la Fundación Biodiversidad, de la Generalitat i del Zoo de Barcelona. WWF contribueix amb el projecte de la Trenca a través d’una aliança estratègica destinada a recolzar el treball de TRENCA. Aquesta col.laboració es centra en l’assesorament tècnic, la recerca de finançament i en la difusió de les fites del projecte de conservació de la Trenca.