Els primers 36 polls de trenca estan ja a les instal.lacions d’aclimatament a la zona de reintroducció de Lleida.

Pol amb geolocalitzador. © M.Galvez/Trenca

Nascuts en captivitat al Centre de Cria en captivitat de Vallcalent i amb una edat mitjana de 32 dies, passaran una setmana en aquestes gàbies per que fixin aquesta finca (la última amb parelles reproductores de l’espècie a tota Espanya) com a lloc de naixement, reforçant així la seva filipatria.

D’aquesta manera esperem que tornin a criar aquí després de la migració al sud d’Àfrica a l’hivern. Uns altres 43 polls entraran a les instal.lacions de hacking els propers dies i les segones postes estan ja eclosionant al Centre de Cria.

22 els polls van equipats amb geolocalitzadors, el que ens permetrà conèixer la ruta de migració i l’àrea d’hivernada. Pesen 1,1gr. és a dir, aproximadament un 2,5% del seu pes, un valor insignificant. Aquest mecanisme mesura les hores de llum i de foscor amb el que es pot estrapolar la posició de l’ocell en cada moment una vegada es recaptura i es descarreguen les dades.

Cal destacar que és la primera vegada que s’utilitza aquest mecanisme amb aquesta espècie i les dades que s’obtinguin poden contribuir a aclarir les amenaces a les que s’enfronta al llarg de la migració i a la hivernada.

Per a saber-ne més sobre el projecte, pots visitar la secció Conservació in situ de la Trenca (lanius minor) a Espanya en aquesta mateixa web.