Han passat cinc anys des dels alliberaments dels primers exemplars. Han estat cinc anys intensos, com una contra rellotge en la qual els voltors negres han demostrat sobradament la seva capacitat per adaptar-se en el mateix hàbitat pirinenc del qual van desaparèixer, ara fa més d’un segle.

Gràcies a l’esforç de recuperació, cessió, aclimatació, alliberament i seguiment diari dels voltors reintroduïts, s’ha aconseguit durant aquest període els següents objectius:

● La imatge de les quatre espècies d’aus necròfagues europees compartint l’aliment en aquestes muntanyes frontereres. Són poques les comarques continentals que tenen el privilegi de tenir l’opció de veure coincidir en un mateix punt geogràfic i temporal el trencalòs, voltor negre, voltor comú i l’aufrany. Al Prepirineu de Lleida, no solament es produeix aquesta coincidència puntual, sinó que les quatre espècies es reprodueixen i comparteixen el mateix espai.

● Haver aconseguit que el voltor negre es reprodueixi en llibertat dins d’aquestes muntanyes, tot just tres anys després d’haver començat els alliberaments dels primers exemplars, amb tres polls que ja han volat dins la colònia.

● Que s’incrementi de manera exponencial el flux de voltors negres a través de la serralada pirinenca, comunicant les joves colònies franceses (Cévennes, Baronnies) amb les colònies tradicionals del SW ibèric.

● Que, arran d’aquest intercanvi, s’hagin fixat en l’incipient nucli pirinenc exemplars exògens.

En finalitzar el 2012, la colònia compta ja amb cinc parelles en edat reproductora i un total de 20 exemplars. En els propers anys s’haurien de duplicar aquestes dades, si volem assegurar la viabilitat del nucli pirinenc, a mitjà i llarg termini. El principal fre per aconseguir-ho és el nombre insuficient dels voltors negres cedits per aclimatar i alliberar a l’àrea de reintroducció. Aquest ha estat el problema que ha frenat el programa, ja que les previsions inicials eren disposar d’entre 10-12 exemplars anuals que han quedat reduïts a 6 (38 en total).

Àliga daurada, voltor negre del projecte de reintroducció i voltor negre francès hivernant al Prepirineu català. © Equip de treball de Boumort-Alinyà

Part de l’equip. © Equip de treball de Boumort-Alinyà

 

 

 

 

 

 

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i  per la Fundació Catalunya – La Pedrera. GREFA i Trenca hi participen en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natural d’Alinyà i de la guarderia de la RNC de Boumort.

En podeu trobar més informació a la secció del projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus i la secció vídeos d’aquesta web.