Voltor negre al Prepirineu de Lleida, a l'hivern. © Equip de Boumort.

Voltor negre al Prepirineu de Lleida, a l’hivern. © Equip de Boumort.

La colònia de voltor negre està actualment integrada per 30 exemplars sedentaritzats al Prepirineu de Lleida. Ja són 7 les parelles formades.

Al llarg del mes de desembre s’han identificat 30 voltors negres diferents: 26 endògens (alliberats o nascuts dins el marc del projecte de reintroducció), 2 exògens francesos i 2 exògens ibèrics. En dues ocasions durant el mes de desembre van poder ser identificats els 30 individus en el curs d’una mateixa jornada: els dies 4 i 29.

Els tres polls nascuts el 2013 romanen a la zona i presenten un comportament d’individus totalment emancipats, desplaçant-se com qualsevol altre membre de la colònia a la reserca d’aliment. Amb les dues noves parelles formades al mes de novembre, en l’actualitat ja la colònia compta amb 7 parelles de voltor negre.

Tres voltors negres el llibertat: Bic (nascut el 2013 a la zona), Gala (nascut el 2010 a la zona) i Hornos. Al fons, instal·lació d'aclimatació per als exemplars que es reintroduiran. Foto feta amb parany fotogràfic el 24 de desembre passat.  © Equip de Boumort-Alinyà.

En primera línia, tres voltors negres en llibertat: Bic (nascut el 2013 a la zona), Gala (nascut el 2010 a la zona) i Hornos. Al fons, instal·lació d’aclimatació per als exemplars que es reintroduiran, un voltor comú amb les ales obertes (esquerra) i dos voltors negres més (dreta). Foto feta amb parany fotogràfic el 24 de desembre passat. © Equip de Boumort-Alinyà.

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i per la Fundació Catalunya – La Pedrera. GREFA Trenca hi participen en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà i de la guarderia de la RNC de Boumort. L’Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diferents tasques educatives relacionades amb el projecte.

Per saber més coses sobre el projecte, podeu visitar la secció Reintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus en aquesta mateixa web.