Voltor negre provinent de França (amb anella blanca), observat durant el mes de maig. © Equip de Boumort – Alinyà

En el seguiment que es va fer durant el mes de maig a la Reserva Nacional de Caça de Boumort s’han controlat a través de l’observació directa 28 exemplars diferents de voltor negre.

Dels 28 voltors negres, 24 són alliberats o nascuts  en llibertat en el programa de reintroducció, 2 exemplars procedeixen de Cévennes (França) i 2 exemplars són exògens sense anelles, probablement d’origen ibèric.

La Gala va iniciar un viatge dispersiu el dia 23, cap a Osca, nord de Navarra i França (vora París), per finalment iniciar el que sembla ser el seu viatge de tornada el 30 de maig. La Gata ha alternat el mes amb estades a Boumort i visites a punts de les províncies de Lleida i Osca, arribant fins i tot als voltants de Vic el dia 26. La Muga va iniciar un viatge el 12 de maig fins al sud de França, per en acabat sobrevolar tota la vessant nord dels Pirineus cap a l’oest i finalment tornar a Boumort (un total de 421 km en dos dies). La resta d’exemplars continuen fidels al territori, inclosos els 5 voltors negres alliberats l’1 de març.

Pel que fa a la reproducció, dues de les 3 parelles amb poll (la Perla i el Portell, la Bruna i el Corneli) van continuar amb la nidificació al llarg del mes sense dificultats. En el cas de la tercera parella (la Menta i el Mario), però, de la mateixa manera que la temporada passada, es va observar desvinculació de la femella dels seus deures parentals i retard  en el desenvolupament del poll, que va ser rescatat a mitjans mes amb 41 dies d’edat. Rehabilitat al Centre de Fauna de Vallcalent, al cap d’una setmana i mitja va ser reintroduït en adopció al niu de la parella formada per la Neus i l’Oriol (una altra que de les parelles que va iniciar la reproducció enguany), que el van aceptar de manera immediata i l’estan criant satisfactòriament.


Voltor negre provinent de França (amb anella blanca) observat durant el mes de maig. © Equip de Boumort – Alinyà

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i  per la Fundació Catalunya – La Pedrera. GREFA i Trenca hi participen en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natural d’Alinyà i de la guarderia de la RNC de Boumort. L’Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diferents tasques educatives relacionades amb el projecte.

Per a més informació sobre el projecte, podeu consultar la secció Reintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus, en aquesta web.