Els tres polls nascuts a la temporada del 2013 han completat el seu desenvolupament i semblen haver sincronitzat la sortida del niu, iniciant els seus primer vols en la segona setmana d’agost.

 

Al mes d’agost, el màxim nombre de voltors negres identificats a la zona durant un mateix dia ha estat de 28 , superant l’anterior registre establert al juliol de 2013 (27)

En total han estat controlats individualment mitjançant observació directa, durant l’agost, 43 voltors negres diferents:

27 individus alliberats o nascuts en el marc d’aquest programa de reintroducció.

2 exògens nascuts el 2012 a Cèvennes (França): FDV i FDT.

– Un mínim de 14 exemplars sense anelles, d’origen presumiblement ibèric, dels quals 7 són joves, 6 són immadurs i 1 és adult.

L’activació d’un punt d’alimentació suplementària específic per als voltors negres ha tingut una resposta extraordinària per part de la colònia de Boumort-Alinyà, superant amb escreix les nostres millors expectatives. En aquest sentit, el seu paper ha estat crucial per a la reproducció exitosa de les tres parelles. I ha suposat una ajuda indispensable per a la fixació de 5 dels 7 exemplars alliberats el passat mes de març.

 

El dia 6 d’agost abandonava el niu el poll de la Perla i en Portell, amb 126 dies de edat. És el tercer any que aquesta parella cria amb èxit. El seu zel a la cria ha estat exemplar d’ençà que el 2010 aconseguissin treure endavant a Gala, el primer poll nascut en el programa de reintroducció.

El següent en aixecar el vol ha estat el poll d’en Mario i la Menta, que finalment va ser adoptat per la Neus i l’Oriol per deficiències en el seu desenvolupament. Sense el compromís decisiu d’una iniciativa pionera, ja que ha estat el seu rescat i l’adopció posterior per una nova parella que va resultar ser exemplar, aquest poll mai hagués pogut volar. Ho va fer amb 130 dies d’edat i un sorprenent control dels seus moviments.

El més avançat ha estat el poll de la Bruna i en Corneli, que amb 110 dies va deixar el niu uns 10 dies abans de el que és habitual a l’espècie.

Per saber més coses sobre el projecte, podeu visitar la secció Reintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus en aquesta mateixa web.

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i per la Fundació Catalunya – La PedreraGREFA i Trenca hi participen en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà i de la guarderia de la RNC de Boumort. L’Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diferents tasques educatives relacionades amb el projecte.