Aquest passat dissabte, i coincidint amb el Dia Internacional dels Voltors, l’Associació Trenca va organitzar una activitat de portes obertes a un dels Punts d’Alimentació Suplementària (PAS) de què disposa al pre-Pirineu Lleidatà.

Cartell explicatiu sobre les aus carronyeres característiques del Pirineus català. © Pierino Perrone

Igual que en altres anys, el PAS escollit va ser el de Siall, que pertany al municipi d’Isona i Conca Dellà i dins la comarca del Pallars Jussà.

L’activitat consistia en la realització d’aportacions de carronya en un dels punts d’alimentació suplementària, amb la possibilitat de poder observar, des de l’observatori instal·lat amb aquesta finalitat per l’associació TRENCA, els ocells carronyaires característics de la zona. En aquesta ocasió vam comptar amb la inestimable ajuda de la ONG GREFA que ens va ajudar en l’organització i desenvolupament de l’activitat.

El dia es va presentar propici, sense núvols i s’augurava una jornada campera ben bonica.

Mentre els tècnics de camp de TRENCA (Gerard Plana) i GREFA (Émilie Delepoulle) eren els encarregats de realitzar les aportacions al punt d’alimentació, un tècnic de TRENCA va realitzar una petita introducció als projectes de la Xarxa de Punts d’Alimentació Suplementària (PAS)  (gestionat per l’associació) i al Projecte de Reintroducció del Voltor Negre als Pirineus en els què col·labora l’entitat.

Explicació de l’activitat per part d’un tècnic de Trenca. © David Izquierdo.

Exemplar de milà reial (Milvus milvus) a punt de ser alliberat després de la seva recuperació. © David Izquierdo.

Abans de començar l’observació d’ocells carronyaires, i, gràcies al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent (Generalitat de Catalunya), es van alliberar dos ocells ja recuperats al centre: un milà reial (Milvus milvus) i un gaig (Garrulus glandarius).

…Acte seguit es va començar l’activitat principal de la jornada.

Tal i com és habitual, varen ser els corbs (Corvus corax) els primers a arribar al punt d’alimentació en busca de menjar, seguits d’un gran nombre de voltors comuns (Gyps fulvus), aproximadament uns 150 individus, i la presència ja habitual de dos individus d’aufrany (Neophron percnopterus). No vam haver d’esperar gaire més per a poder contemplar i gaudir de la presència de dos voltors negres (Aegypius monachus), sempre atents esperant el seu torn.

Però no van ser aquestes les úniques espècies representatives que vam poder veure aquest dia, como demostren l’observació d’un individu de milà reial (Milvus milvus), un altre individu de milà negre (Milvus migrans) i un exemplar d’àguila calçada (Hieraaetus pennatus). Finalment un exemplar jove d’àguila daurada (Aquila chrysaetos) ens va fer gaudir de la seva majestuosa presència. Un dia que sens dubte quedarà en els nostres records!

Voltors comuns (Gyps fulgus) i corbs (Corvus corax) alimentant-se en el PAS de Siall (Isona).© Pierino Perrone.

Des de l’associació TRENCA volem agrair a tots i totes els qui vau acompanyar-nos a celebrar el Dia Internacional dels Voltors i als companys de l’ONG GREFA per ajudar-nos a realitzar l’activitat.

Us esperem l’any que ve!

El projecte de la Xarxa de PAS és una iniciativa de l’associació TRENCA i compta amb la col·laboració principal d’ENDESA, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellá. Els ramaders, les empreses de carn i escorxadors de la zona col·laboren de forma destacada en el projecte.

Per a saber-ne més sobre el projecte, pots visitar la secció Punts d’Alimentació Suplementària (PAS) per a rapinyaires necròfags als Pirineus en aquesta mateixa web.

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut per la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i  el Departament de Territori i Sostenibilitat) i la Fundació Catalunya–La Pedrera. GREFA i Trenca participen en l’assessorament i l’execució del projecte, junt amb el personal de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà i la RNC de Boumort. L’Obra Social “La Caixa” (via conveni amb la Generalitat de Catalunya) i REE participen de manera destacada en el finançament del projecte.

Per a saber-ne més sobre el projecte, pots visitar la secció Reintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus en aquesta mateixa web.