Aquests dies es compleix un any del terrible incendi que va arrasar més de 6.500 hectàrees a la Ribera d’Ebre i Les Garrigues, un dels pitjors dels últims 30 anys a Catalunya. Tot i que vam tenir més sort que altres agricultors i veïns de la zona, perquè les finques de la vall major de Bovera on neix el nostre oli ‘Salvatge’ es van lliurar del foc, van ser dies d’angoixa i dolor per als qui estimem aquests bells paisatges mediterranis. Però els rucs que hi viuen i pasturen als nostres olivars, i que vam haver d’evacuar quan s’acostava l’incendi, ens van regalar un moment d’esperança enmig de tant de dolor.

“La gent de Bovera ens va ajudar en tot moment, ens van deixar un espai al poble per als animals, un veí ens va donar aigua, un altre ens va cedir un jardí per a poder tenir separat al mascle… I una de les últimes nits de l’incendi, el sis de juliol, la ruca més veterana (‘Donya Rogelia’) va parir un preciós pollí mentre miraven tots els nens i nenes del poble. Va ser una petita alegria dins de l’enorme tristesa d’aquests dies, un moment molt bonic”, recorda el nostre company Xavi Sucarrats, que gestiona els olivars de Trenca a la vall major de Bovera.

Ens va aclaparar l’hospitalitat i generositat dels veïns de Bovera en uns dies tan durs. Per a donar-los les gràcies, i com a símbol de la vida que sempre rebrota, vàrem anomenar al pollí ‘Bovera’. Un any després, ha crescut sa i fort i viu al costat dels altres rucs que pasturen en semi-llibertat per les finques on neix l’oli ‘Salvatge’, entre oliveres i boscos mediterranis.

Aquests simpàtics animals compleixen un doble paper molt valuós en la producció ecològica dels nostres olivars de muntanya de la vall major de Bovera: d’una banda, són veritables “bombers”, perquè controlen la càrrega de vegetació (tant en els olivars com en les àrees de bosc de les finques) i redueixen el risc d’incendis. I per una altra, pasturen en la coberta vegetal de l’olivar i aporten un adob natural, fertilitzant el sòl, millorant la seva estructura i la seva comunitat de microorganismes, la base de tot cultiu.

‘Bovera’ ha crescut sa i fort

 

La presència de bestiar en una densitat adequada també afavoreix la presència d’insectes (com ara escarabats) i per tant de petits ocells, contribuint a augmentar la biodiversitat de les finques. Allà seguirà ‘Bovera’, ajudant-nos a demostrar que un altre model d’agricultura és possible, una agricultura que cuidi la vida i generi oportunitats de futur per a un món rural viu.

Si vols gaudir d’un deliciós oli d’oliva verge extra ecològic, i donar suport a aquest projecte d’agroecologia i desenvolupament rural sostenible, pots comprar l’oli ‘Salvatge’ a la nostra web:

Comprar