Les muntanyes de Les Garrigues (Lleida) compten des d’aquest passat cap de setmana amb 31 noves tortugues mediterrànies. Amb la col·laboració del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya CRARC, alliberem els exemplars en les finques de custòdia del territori on portem cinc anys treballant per a reintroduir aquesta espècie amenaçada, un projecte que es duu a terme amb el suport d’Endesa i el Zoo de Barcelona. Amb els alliberaments d’aquest cap de setmana, ja són 173 les tortugues que hem alliberat en aquest espai prop del Parc Natural del Montsant, on neix el nostre oli ecològic ‘Salvatge’.

Estem creant un refugi per a la tortuga mediterrània (Testudo hermanni) per, conjuntament amb altres programes similars, augmentar a diferents zones de Catalunya les interconnexions entre les escasses poblacions salvatges que existeixen d’aquest animal a l’Europa Occidental. De fet, a la península ibérica actualment només es troben en estat salvatge a Catalunya, Mallorca i a la Comunitat Valenciana, i esforços com aquest són de vital importància per capgirar aquesta situació crítica per a l’espècie.

Les xifres del cens d’enguany són molt positives ja que apunten a una taxa de supervivència dels animals del 60%, tot un èxit en un projecte de reintroducció d’aquestes característiques. Per a realitzar els censos treballem amb els gossos del nostre Equip Caní per a la Conservació (ECCO – Trenca). Aquests gossos estan especialment ensinistrats per a detectar tortugues per la seva olor i són més efectius que els censos tradicionals amb investigadors humans.

Gràcies a la labor de la ‘Jara’, la gossa més veterana en la cerca de tortugues, a la primavera d’enguany vam trobar a una femella fent la posta dels seus ous en les finques, un moment molt emocionant de la vida d’aquesta espècie en perill…

La ubicació del niu va quedar marcada amb GPS, i al setembre l’ECCO-Trenca va tenir el privilegi d’observar a una tortugueta acabada de sortir de la closca. Són molts els juvenils i cries de tortuga que hem trobat enguany a les finques, una mostra que l’espècie s’està adaptant a la perfecció a aquests olivars de muntanya.

Una tortugueta mediterrània, acabada de sortir de la closca © Trenca

Amb la baixa de temperatures de la tardor, les tortugues mediterrànies busquen la calor de la terra i la majoria ja han començat la seva hibernació. Us esperem a la propera primavera, petites!

La reintroducció de la tortuga mediterrània a Les Garrigues és una iniciativa que desenvolupem en col·laboració amb el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), el Parc Natural del Montsant i l’Ajuntament de Bovera, amb el suport econòmic d’Endesa i el Zoo de Barcelona. L’ ECCO-Trenca ha estat posat en marxa amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.