Censar en el medi natural tortugues mediterrànies, una espècie amenaçada que en la Península Ibèrica només viu en llibertat en uns pocs racons de Catalunya, és una tasca àrdua: n’hi ha poques, en grans extensions de terreny abrupte, i s’amaguen en els llocs més inversemblants. Però a Trenca comptem amb uns grans aliats per a la cerca de tortugues: el nostre ECCO-Trenca (Equip Caní per a la Conservació), gossos ensinistrats per a la biodetecció que permetran optimitzar i fer més eficaços els treballs de seguiment de fauna i flora sobre el terreny.
Les altes temperatures de les últimes setmanes —el nou escenari que ens porta el canvi climàtic— han tret a les tortugues mediterrànies (Testudo hermanni) prematurament de la seva letargia hivernal. I nosaltres, amb l’ajuda del ECCO-Trenca, també ens hem posat en marxa i hem començat el seguiment de l’espècie a la vall major de Bovera, a Lleida.
A més, aquesta setmana hem tancat un acord amb el Parc Natural del Montsant per a secundar amb l’equip caní un cens de l’espècie allà, en un dels últims refugis de la tortuga mediterrània a la Península Ibèrica. El treball es desenvoluparà a la primavera, en col·laboració amb el CRARC (Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya), i esperem estendre-ho a la resta de les zones de distribució de l’espècie a Catalunya.
La cerca de tortugues mediterrànies és la primera missió en la qual s’ha embarcat l’ECCO-Trenca, un projecte que neix amb suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i és executat a través de la Fundació Trenca. Jara és la veterana de l’equip, una gossa adoptada des de petita que ja ha demostrat la seva vàlua i la seva enorme eficàcia en la detecció de tortugues a Bovera.
Els gossos i el seu pràcticament infal·lible olfacte —són capaços de distingir una molècula olorosa entre un milió, enfront dels 30.000 matisos d’olor que podria identificar l’humà més experimentat— són un potencial aliat que ha passat molt desapercebut en l’àmbit de la conservació, sobretot en el rastreig de fauna i flora sobre el terreny. Els gossos poden ser ensinistrats per a detectar qualsevol cosa, des d’excrements de balenes al mar o rastres d’ós a la muntanya, fins a plagues de cultius o espècies invasores.
El nostre objectiu és aprofitar aquesta extraordinària qualitat i convertir gossos procedents de refugis i centres de rescat en herois de la biodiversitat, ensinistrant-los perquè puguin donar suport a iniciatives i projectes de conservació i recerca de la natura dins i fora d’Espanya en els quals l’obtenció de mostres biològiques —rastres, excrements, pèls, cadàvers…— sigui imprescindible.
Enguany també començarem a treballar en el rastreig del turó, un dels carnívors més amenaçats de Catalunya, per a contribuir als esforços de recuperació d’aquesta espècie a Catalunya. Trenca forma part del Grup de Treball del Turó a Catalunya.
A més, l’ECCO-Trenca pot donar suport a les unitats canines ja existents en altres entitats o a les dels diferents cossos d’Agents forestals i mediambientals, especialitzades en tasques com la detecció d’esquers enverinats. Com a part del projecte secundat per la Fundació Biodiversitat, des de Trenca ens coordinarem amb l’acabada de crear UCRA (“Unitat Canina per al Rastreig i Rescat d’Ocells Accidentats en Línies elèctriques”) de l’associació extremenya AMUS.
Amb el suport de: