Per segon any consecutiu la Tortuga mediterrània torna a criar a la Vall Major de Bovera, dins del projecte de reforçament poblacional que es duu a terme a la zona per part del CRARC (Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya) en col·laboració amb l’Associació Trenca com a suport al Projecte de Reintroducció de l’espècie en la Serra del Montsant.
Estem d’enhorabona! I és que un any més hem trobat cries de Tortuga mediterrània en aquesta zona de la comarca de les Garrigues. És el segon any consecutiu que l’espècie cria després d’haver-se realitzat diversos alliberaments, pel que denota que l’hàbitat és idoni per a la tortuga.
Les tortugues tenen un cicle biològic marcat per les estacions: Des de finals d’octubre a mitjan març es troben hibernant; Desperten i s’aparellen entre abril i maig, realitzant la posta entre mig del maig, juny i principis de juliol. Després d’un temps incubant-se sota terra, l’eclosió dels ous sol presentar-se entre agost i setembre.
Aquest any hem detectat una nova generació amb poques setmanes després d’haver sortit de l’ou. Les tortuguetes s’han estat alimentant i ara ja es troben excavant els seus refugis per passar l’hivern en estat de letargia (hibernació)
Són molts els perills que assetjen a les tortugues mediterrànies com són el foc, la depredació, la pèrdua d’hàbitat i l’espoli.
Al tractar-se d’una espècie de fauna autòctona i protegida per la normativa vigent, espoliar i recollir exemplars del medi natural i comprar o vendre exemplars o les seves parts (closques, ous, etc.) constitueix un delicte de l’article 334 del codi penal. La possessió d’exemplars d’aquesta espècie sense tenir la documentació pertinent també està prohibida
Si et trobes una tortuga mediterrània, deixa-la on està i no li causis molèsties, doncs insistim que és una espècie protegida per la llei i està prohibit agafar-les i portar-les a casa com a mascotes.
Aquesta iniciativa compta amb el suport i la col·laboració del Parc Natural del Montsant, CRARC (Centre de Recuperació d’amfibis i rèptils de Catalunya), Ajuntament de Bovera, Fundación Biodiversidad, Club EMAS, Govern de les Illes Balears i GOB Menorca i ENDESA. L’Associació TRENCA i el CRARC són els encarregats de realitzar les tasques d’alliberament, control i seguiment.