Després de l’aturada obligada per la crisi sanitària, aquesta setmana el nostre ECCO-Trenca —l’Equip Caní per a la Conservació— ha reprès el treball de biodetección de tortugues mediterrànies a les finques de la vall major de Bovera (Lleida, Garrigues Altes) on produïm l’oli ‘Salvatge’. I ja tenim bones notícies: un any més hem detectat cries de tortuga nascudes en els olivars, la qual cosa confirma la bona marxa del projecte de reintroducció de l’espècie que vam iniciar el 2016.
Al capdavant del rastreig d’aquests dies ha estat la ‘Jara’, la veterana de l’ECCO-Trenca que ja ha demostrat els seus grans dots olfactius per a trobar tortugues mediterrànies la vall major de Bovera. A la península ibèrica, aquesta espècie amenaçada tan sols sobreviu en llibertat en uns pocs racons de Catalunya, amb una població salvatge que s’estima en uns 8.500 exemplars, una xifra alarmantment baixa. De fet, al nostre país hi ha moltes més tortugues mediterrànies en captivitat que a la natura: l’espoli d’animals salvatges per a la venda com a mascotes ha estat una de les causes principals de la regressió de l’espècie a tot el Mediterrani.
Per a revertir aquesta situació, el 2016 vam crear una reserva per a la tortuga mediterrània a les finques on produïm l’oli ‘Salvatge’, i vam començar a alliberar exemplars en col·laboració amb el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC). La zona és idònia, perquè de manera natural ja havien arribat diverses tortugues des de la població reintroduïda del proper Parc Natural del Montsant. Des de llavors, hem deixat anar a la vall major de Bovera 142 tortugues, que ja el primer any van començar a criar, una mostra de la seva bona adaptació al lloc.
Les finques, protegides com a reserves de fauna, són un mosaic de boscos mediterranis i olivars centenaris conreats en terrasses de pedra seca. A més de produir un oli d’oliva verge extra ecològic, en les 43 hectàrees que gestionem en total (cinc de la nostra propietat i les altres, a través d’acords de custòdia del territori) treballem per a fomentar la biodiversitat: per exemple, restaurant aquests murs de pedra seca que ofereixen refugi a multitud d’espècies (a les tortugues els encanta amagar-se en ells) i actuen així com una autèntica infraestructura verda.
Trobar les tortugues per a avaluar l’estat de la població no és tasca fàcil, sobretot en el cas dels juvenils, que mesuren menys de cinc centímetres els seus primers mesos de vida. Des de l’any passat, comptem per a aquesta tasca amb l’ajuda dels gossos de l’ECCO-Trenca, ensinistrats per a rastrejar les tortugues gràcies a la seva impressionant capacitat olfactiva. El seguiment també es realitza de la manera tradicional (amb investigadors humans), i les dades es comparen per a obtenir les estimes poblacionals més fiables. El 2019, vam trobar un mínim de 47 tortugues vives, 15 d’elles nascudes a les finques.
A més de la tasca a Bovera, l’ECCO-Trenca començarà aquest mes a donar suport al seguiment de la tortuga mediterrània al Parc Natural del Montsant. La biodetecció amb gossos és una gran eina per a la recerca en biodiversitat, que permet estalviar temps i costos, i fer aquests treballs d’una manera no invasiva envers els hàbitats i les espècies salvatges.
La reintroducció de la tortuga mediterrània a Les Garrigues és una iniciativa que desenvolupem en col·laboració amb el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), el Parc Natural del Montsant i l’Ajuntament de Bovera, amb el suport econòmic d’Endesa. L’ ECCO-Trenca ha estat posat en marxa amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
Amb el suport de: