La temporada 2015 ha aconseguit diferents fites pel que fa a la conservació i estudi de la Trenca a Espanya

Un total de set trenques han tornat a Lleida el 2015, a la que és la última zona de cria de l’espècie a tota la Península Ibèrica. Quatre d’ells varen ser alliberats l’any anterior després d’haver nascut en captivitat al Centre de Cria de la trenca  a Vallcalent (Lleida).

Tres trenques més d’origen salvatge han aparegut a la finca on es desenvolupa el projecte. Un d’ells és un vell conegut, un mascle nascut en llibertat el 2011 a la mateixa finca i que ha tornat durant quatre anys consecutius, reproduint-se amb èxit el 2014.

I precisament un dels seus fills de l’any anterior és qui, juntament també amb el seu pare, han format les dos úniques parelles reproductores del 2015 (ambdós amb femelles nascudes en captivitat).  El tercer és un mascle sense anelles del què desconeixem l’origen però que manté viva l’esperança d’arribada d’individus de fora de la nostra població.

Un exemplar salvatge de trenca en un dels punts de reintroducció de l’espècie a Lleida. © M. Gálvez/Trenca

Niu de trenca amb quatre pollastres nascuts al Centre de Cria de Vallcalent. © M. Gálvez/Trenca

Malgrat els esforços dedicats als nius (alimentació suplementària, reforç de la pollicada amb polls del Centre de Cria, control de depredadors, etc.) no s’ha aconseguit obtenir polls volantons. Probablement, les extraordinàries onades de calor que ha patit la zona (amb temperatures rècord de fins a 43ºC) així com la depredació de polls hagin tingut a veure en aquests mals resultats.

En quant als alliberaments de polls nascuts en captivitat, el 2015 ha estat una temporada rècord, amb 102 noves trenques volant per la finca de Torreribera i Alfés. I es que aquesta és una altra novetat d’aquesta temporada, un segon punt d’alliberament a Alfés, a uns vuit km en línia recta del tradicional i recuperant part de la seva antiga àrea de distribució. La sorpresa ha estat majúscula quan un dels polls alliberats a Torreribera ha estat localitzat a Alfés! Això posa de manifest la capacitat dels ocells nascuts en captivitat per a contribuir a la recuperació de la població salvatge de l’espècie.

Gabia d’aclimatament a la zona de reintroducció de Lleida. © J.Guerra/Trenca

Punt de solta de trencas a Lleida. S’observa la gabia d’aclimatament al costat de la filera de plàtans. © M. Gálvez/Trenca

Per primera vegada al llarg dels set anys de projecte de conservació de la trenca, hem rebut una observació d’un dels polls al sud de França, en la que podria ser una àrea de descans a l’inici de la seva migració cap a Àfrica! El poll, nascut en captivitat aquest any i alliberat l’1 de juliol a Lleida, es va veure per última vegada el 23 d’aquest mes i només tres dies més tard s’observava prop de Perpinyà per membres del Grup Ornitològic del Rosselló.

Poll de trenca vist i fotografiat prop de Perpignan per un membre del Grup Ornitològic del Roussillon. ©Patric Pons/ Grup Ornitològic del Roussillon

Com a novetat, aquest ha estat el primer any en aplicar una tècnica pionera amb aquesta espècie per a estudiar-ne la migració: s’han col·locat 34 geolocalitzadors. Amb la recuperació d’aquests dispositius el 2016 es podran obtenir dades de la ruta migratòria i àrea d’hivernada, un pas de gegant en el coneixement de la biologia de la trenca i de les amenaces que les afecten fora de la seva zona de cria.

Col·locació d’un geolocalitzador. © M. Gálvez/Trenca

Una vegada posat en l’animal. © M. Gálvez/Trenca

I a més a més, una magnífica noticia a finals de la temporada: WWF y l’Associació TRENCA han establert una aliança estratègica per tal d’evitar l’extinció d’aquest vertebrat. Aquesta col·laboració se centra en l’assessorament tècnic, la recerca de recursos financers i la difusió dels èxits del Projecte de Conservació de la Trenca.

Vigilància en el camp dels polls per part de l’equip de Trenca. © M. Gálvez/Trenca

Equip de treball de Trenca en el camp. © M. Gálvez/Trenca

Ara només queda esperar el seu retorn la temporada que ve!

Gràcies, un any més, a tots i totes (entitats,tant públiques com privades, amics i socis de l’associació, particulars…) que amb la seva ajuda han fet que aquest projecte tingui continuïtat!

Per a més informació sobre aquest projecte de conservació, podeu consultar la secció Conservació in situ de la trenca (Lanius minor) a Espanya, en aquesta mateixa web.

El projecte de conservació de la trenca és una iniciativa del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. A través del Centre de Fauna de Vallcalent (pertanyent a la Generalitat) i del Zoo de Barcelona es porta a terme la conservació ex situ, és a dir, fora de l’hàbitat natural. L’associació Trenca és l’encarregada de fer les tasques de conservació in situ, al camp (gestió de l’hàbitat, seguiment de la població salvatge, control de predadors a la zona de cria –garses–, reintroducció d’exemplars, etc.) i de aportar personal de suport al centre de cria en captivitat durant la temporada reproductora. Per portar a terme les actuacions in situ s’ha signat un acord de custòdia del territori amb la propietat dels terrenys. El projecte compta a més amb el suport econòmic i logístic d’entitats públiques i privades.