Passada la temporada de treball del Projecte de Conservació de la Trenca 2019, ens agradaria resumir breument els resultats i les actuacions més rellevants:
En total han tornat cinc exemplars, quatre a Torreribera i un altre observat i fotografiat a Bellpuig (on creiem que va parar en ruta, únicament), a 25 km en línia recta. Cap dels cinc exemplars anaven equipats amb geolocalizador.
S’ha reproduït amb èxit una parella, formada per exemplars de hacking (femella de 2014 i mascle de 2018), traient tres polls. Desconeixem el lloc exacte de cria però es descarta la finca de Torreribera per haver estat prospectada intensivament diàriament. Creiem que poden haver-ho fet no gaire lluny, en algun lloc amb hàbitat aparentment subòptim i que després s’hagin desplaçat fins a la zona de hackings, juntament amb la família.
La gran novetat d’aquest any ha estat que s’ha posat en marxa la recuperació de l’espècie al seu antic nucli del Empordà, població que es va extingir al 2002. S’han instal·lat gàbies de hacking en una zona de l’entorn del Parc Natural d’Aiguamolls de l’Empordà, on s’han introduït fins a 21 polls per a ser alliberats. Caldrà esperar fins a la propera primavera per a veure quants tornen i si aconsegueixen recolonitzar aquest espai natural.
Poll a punt d’entrar a la gàbia; Hàbitat on s’han fet els alliberaments i Gàbia instalada al entorn del PNAE
Cal destacar que aquest any hem patit una onada de calor històrica que va afectar Lleida a la fi de juny, aconseguint temperatures de +43 °C. Les parelles del Centre de Cria en Vallcalent estaven just en el moment més delicat de la reproducció i això va afectar la productivitat ocasionant múltiples avortaments d’ous i una alta mortaldat en polls nounats. És per això que aquesta temporada en total s’han alliberat tan sols 62 polls, 41 d’ells a Lleida i 21 en Aiguamolls.
En resum, malgrat la mala situació en la qual encara està sumit el Capsigrany noi al nostre país i a la baixa productivitat del Centre de Cria, continuen arribant exemplars, criant amb èxit i hem col·locat la primera pedra per a intentar recuperar l’antic nucli reproductor de Girona.
L’Associació TRENCA porta 12 anys treballant en la conservació de l’espècie a través de la protecció de les últimes parelles i la conservació de les zones de cria, així com el reforç poblacional mitjançant un ambiciós programa de cria en captivitat i del posterior alliberament de polls. Aquest treball s’està realitzant gràcies al recolzament del Centre de Recuperació i Cria en Captivitat de Vallcalent (Lleida), gestionat per la Generalitat de Catalunya, i amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente, de Lush cosmètics i del Zoo de Barcelona. WWF col·labora amb l’assessorament tècnic, la recerca de finançament i en la difusió de les fites del projecte de conservació de la Trenca.