Les zones estepàries i els secans de Lleida són un dels ecosistemes més singulars de Catalunya, l’últim refugi al país d’espècies com la trenca o l’alosa becuda. Protegir aquest tresor natural i combatre les seves amenaces és l’objectiu d’un nou projecte de l’ONG Trenca, que durant dos anys impulsarà la seva conservació gràcies a eines com la custòdia del territori, el foment de pràctiques agràries i ramaderes sostenibles o el voluntariat.

El projecte de Trenca se centrarà en dos dels espais protegits més valuosos de la Plana de Lleida, la finca agrària de Torreribera i la Timoneda d’Alfés, tots dos pertanyents a la Xarxa Natura 2000. El primer és l’última àrea de cria a la península ibèrica de la trenca, un petit ocell migrador considerat el més escàs de la fauna ibèrica. El segon, on es situava l’antic aeròdrom d’Alfés, és un ecosistema singular en terres de Ponent, per la flora que alberga —és l’última timoneda de Catalunya— i per ser l’únic refugi a Catalunya de l’alosa becuda.

Encara que els paisatges agrícoles alberguen una gran riquesa natural, sofreixen l’amenaça dual de la intensificació del camp (amb gran ús de pesticides o pèrdua d’elements naturals) i l’abandó de les pràctiques agràries tradicionals. Segons l’informe sobre l’Estat de la Natura de Catalunya 2020, les poblacions de fauna salvatge lligades a ambients agrícoles i de prats han perdut, de mitja, un 34% d’individus als últims 18 anys.

Amb el projecte, que compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), Trenca busca frenar aquest declivi, consolidant els acords de custòdia del territori per a l’impuls de bones pràctiques a Torreribera i la Timoneda d’Alfés. En col·laboració amb els propietaris i usuaris del territori, es desenvoluparan mesures de foment de la biodiversitat i de millora de l’hàbitat, com la col·locació de caixes niu i la recuperació de tolles, i es posarà en marxa un estudi científic a llarg termini sobre els insectes de tots dos espais.

El paper de la ciutadania és fonamental per a la conservació d’aquests espais, especialment de la Timoneda d’Alfés, amb una fauna i una flora molt sensible a les molèsties humanes. Perquè els visitants puguin gaudir del lloc sense perjudicar la biodiversitat, s’han tancat amb cordes les zones més sensibles de la Timoneda.

El projecte forma part de la convocatòria 2020-2022 de subvencions per a la promoció i la consolidació de la custòdia del territori a Catalunya, convocades pel Departament de Territori i Sostenibilitat per a promoure aquesta eina que involucra a la societat en la conservació de la natura.

Amb el suport de: