La colònia de voltor negre del Prepirineu català (Pallars Jussà, Lleida), l’única població reproductora d’aquest ocell vulnerable en tota la serralada pirinenca, està vivint una gran temporada de cria amb el naixement de deu polls. Celebrem que s’iguala així la xifra rècord del 2019, l’any amb major nombre de naixements des que el 2007 va començar la reintroducció del voltor negre a Lleida, més d’un segle després de la seva extinció al Pirineu.
El voltor negre, l’ocell necròfag més gran d’Europa, continua remuntant el vol a la seva colònia de cria de la Serra de Boumort (Pallars Jussà, Lleida). Gràcies als esforços desplegats durant més d’una dècada per diverses entitats per a recuperar al voltor negre, el Pirineu de Lleida és dels pocs llocs d’Europa on nien en llibertat les quatre espècies de voltor del continent: el trencalòs, l’aufrany, i els voltors comú i negre.
A la colònia de voltor negre de Boumort hi viuen més de seixanta exemplars, amb 18 parelles formades, catorze de les quals van pondre un ou enguany. Fins avui, s’ha detectat el naixement de deu polls, la mateixa xifra que l’any passat. Els polls passaran uns 120 dies en el niu fins al seu primer vol, constantment atesos per un dels seus progenitors.
Les parelles d’aquesta espècie que, a diferència dels altres voltors, nien a les capçades dels arbres, ponen un únic ou . Des que es va posar en marxa la reintroducció de l’espècie el 2007, amb l’alliberament d’ocells procedents de centres de cria i recuperacio, ja han tirat endavant 34 polls. Enguany, igual que el 2019, ha nascut un exemplar de tercera generació: fill d’una femella nascuda a Boumort (‘Raiera’) la mare de la qual, ‘Coma’, també havia vist la llum a la colònia.
Durant la temporada de cria, l’equip de Trenca aporta aliment extra diversos dies a la setmana (sobretot guatlles i potes de xai) en un Punt d’Alimentació Específica en el cor de la colònia, per ajudar a les parelles i afavorir la supervivència dels polls. Des del començament de l’any, s’han aportat uns 1.200 quilos d’aliment, un suport que anirà reduint-se segons vagi consolidant-se la població.
La colònia pirinenca de voltor negre és una de les més estudiades de tota Europa, un treball de seguiment que realitza Trenca al costat d’altres entitats com Naturaleza Rural, Grefa, i la guarderia de la Reserva Nacional de Caça de Boumort. Gràcies a aquesta tasca sabem que Catalunya s’ha convertit en un pont per a reconnectar les grans colònies ibèriques de l’espècie i els petits nuclis de França, una fita vital per al futur del voltor negre a Europa.
Trenca també gestiona una xarxa de Punts d’Alimentació Suplementària al Pirineu, amb suport d’ajuntaments i ramaders locals, en elsquals el voltor negre i la resta d’ocells necròfags poden trobar aliment de manera segura.
Les tasques de conservació de l’espècie compten amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Zoo de Barcelona, l’Obra Social “La Caixa” i Endesa.