La colònia de voltor negre del Pirineu ens continua donant alegries, després de més d’una dècada treballant per a recuperar als cels pirinencs l’ocell necròfag més gran d’Europa. Dotze parelles estan covant actualment a la Serra del Boumort, de les 14 que van iniciar la posta aquesta temporada. Confiem que aviat puguem celebrar un nombre molt esperançador de naixements d’aquesta espècie vulnerable, al Pirineu.
El passat 22 de febrer, l’equip de seguiment del voltor negre al Pirineu va observar que la parella formada per la ‘Muga’ i el ‘Neo’ havien començat a covar al seu niu, la primera posta detectada enguany a la Serra del Boumort. Fins que la crisi sanitària ens va obligar a aturar el treball sobre el terreny, havíem detectat que un total de 12 parelles continuaven covant. Dues parelles van perdre la posta —encara que va ser molt aviat, i serien a temps de pondre un nou ou— i queden unes altres cinc, motiu pel qual mantenim l’esperança que la xifra final de nius de voltors negres pugui ser encara major. Durant aquest primer trimestre hem comptabilitzat 19 parelles.
L’any passat, van volar cinc polls (de 10 nascuts, un èxit reproductor habitual en l’espècie) a la Serra del Boumort. Des que va començar la reintroducció del voltor negre al 2007 al Prepirineu de Lleida, ja han tirat endavant 34 polls a la colònia, i la població actual és de més de 60 individus, una xifra que supera el llindar dels 50 exemplars que marca una població mínima viable.
L’equip de camp de Trenca realitza una intensa tasca de seguiment durant tot l’any, però especialment durant la temporada de cria. És un treball que ens permet conèixer l’evolució de la colònia pirinenca i actuar immediatament davant de qualsevol problema. “Abans de fer la posta acostumen a anar al niu a última hora, a passar la nit. Aquest és el moment clau durant el seguiment ja que és quan et mostren on tenen el niu”, explica el tècnic de seguiment de Trenca, Gerard Plana.
Entre les novetats amoroses al Boumort, hi ha dues parelles que estan criant per primera vegada: la del ‘Mario’ i ‘Fuentes’, que es va formar l’any passat, i la de la ‘Bruna’ i el ‘Roi’, formada aquesta mateixa temporada de cria. Aquest últim va néixer en llibertat a Lleida, i tant el ‘Mario’ com la ‘Bruna’ van ser reintroduïts al 2007, per la qual cosa són dos dels exemplars més veterans i amb major èxit reproductiu de la colònia.
Els voltors negres posen només un ou per any, i la incubació dura uns 56 dies de mitjana, per tant a mitjans d’abril haurien de començar a veure la llum els primers polls de la temporada al Pirineu. Quan les circumstàncies sanitàries ho permetin reprendrem els treballs de camp per confirmar els naixements i localitzar la resta de nius. Notícies esperançadores per al futur del voltor negre als Pirineus que ens recorden que, quan sortim de casa, la vida estarà esperant allà fora.
Trenca realitza el seguiment de la colònia de voltor negre als Pirineus al costat de la guarderia de la Reserva Nacional de Caça del Boumort i altres entitats com Naturaleza Rural i Grefa. Les tasques de conservació de l’espècie compten amb suport de la Generalitat de Catalunya, l’Obra Social “La Caixa” i Endesa.