El passat dimecres 31 d’Octubre vam  alliberar  un total de 33 tortugues mediterrànies que viuran en semillibertat a la Vall Major de Bovera i que s’afegiran a les 82 alliberades en aquests últims 3 anys.

El passat dia 31, acompanyats per amics de Trenca, de premsa, d’Endesa i del CRARC, vam alliberar 33 tortugues mediterrànies dins del projecte de reintroducció i reforçament poblacional de l’espècie a Les Garrigues. Tot i ser un matí passat per aigua, la gran Bauma del Canut de la finca de Trenca a la Vall Major ens va servir d’axopluc per a poder engegar amb èxit les noves tortugues, algunes d’elles amb més de 50 anys de vida!

A tota la penínusla Ibèrica, la Tortuga mediterrània només conserva poblacions a Catalunya, ja siguin naturals (P.N. de l’Albera) o fruit de reintroduccions (P.N. del Garraf, P.N. del Delta de l’Ebre i P.N. de la Serra del Montsant i de Llaberia). Aquest petit i incipient nucli, de moment en semi-llibertat, és a tocar del PN del Montsant i, de fet, ja han arribat tortugues des d’allà per elles mateixes.

Després de condicionar les finques, reforçant la tanca existent per evitar que marxin els exemplars adults així com construir dues basses, al juny de 2016 es va fer el primer alliberament (52 exs.), al setembre de 2017 el segon (30 exs.). Amb aquest últim j són 115 les tortugues mediterrànies que volten a la zona.

Gràcies al seguiment periòdic efectuat per part dels tècnics de TRENCA, s’ha detectat una supervivència mínima del 40,4%, després del primer any en llibertat.

A més, també s’ha confirmat la reproducció, tant al 2016 com al 2017, fet que posa de manifest la idoneïtat de la zona per acollir una població viable de l’espècie.

Els alliberaments s’aprofiten per fomentar l’educació ambiental i concienciació a nens i adults, molts d’ells procedents dels pobles del voltant, fet de vital importància per a l’èxit del projecte.

L’activitat ha tingut molta repercussió i ha estat publicada en diferents mitjans de comunicació. Us deixem un recull d’aquests:

Aquesta iniciativa compta amb el suport i la col·laboració del Parc Natural del Montsant, CRARC (Centre de Recuperació d’amfibis i rèptils de Catalunya), Ajuntament de Bovera, Fundación Biodiversidad, Club EMAS, Govern de les Illes Balears i GOB Menorca i ENDESA. L’Associació TRENCA i el CRARC són els encarregats de realitzar les tasques d’alliberament, control i seguiment.