DONEM VEU ALS ECOSISTEMES DE SECÀ!

Gracies a l’ajuda concedida per el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, durant aquest any s’ha pogut engegar el projecte de sensibilització ambiental envers els ecosistemes de secà. L’objectiu general del projecte és donar a conèixer aquests espais naturals de la plana de Lleida així com revelar la seva gran importància pels serveis ecosistèmics que aporten a la societat.

Què es fa?

Entre altres, s’han organitzat xerrades informatives sobre la importància de la biodiversitat i els serveis ecosistèmics del secà, sortides guiades per a conèixer millor la seva flora i fauna i s’ha elaborat un tríptic sobre la timoneda d’Alfés, un clar exemple d’aquest ecosistema i on hi trobem espècies úniques i en perill d’extinció com l’Alosa becuda, la Trenca o la Ganga. A més, s’està duent a terme informació ambiental continuada en els espais naturals protegits de la timoneda d’Alfés i Mas de Melons i s’organitzaran jornades de voluntariat per tal de mantenir aquests espais naturals lliures de residus. També s’ha organitzat un concurs fotogràfic sobre els ecosistemes de secà a la plana de Lleida, obert al públic i amb un premi peculiar que, de segur, deixarà bon sabor de boca. Com a activitat innovadora, s’ha impulsat la possibilitat d’acompanyar al pastor i al seu ramat durant un matí inoblidable on poder aprendre més sobre la vida rural i la importància de la conservació per al manteniment de les pràctiques agrícoles i ramaderes tradicionals.

Per què el secà?

El secà de caire estèpic és un ecosistema en perill. Degut principalment a la transformació d’usos del sòl implementada especialment durant les últimes dècades, s’ha donat una substitució d’aquests ecosistemes per conreus intensius. Tot i que la industria agrícola és important, és necessari trobar un equilibri que permeti al supervivència d’aquests espais naturals que, a la seva vegada, ens proporcionen serveis ecosistèmics imprescindibles com la pol·linització, el control de plagues o la prevenció de la desertització.  Per tant, el secà és cosa de tots, i és de crucial importància transmetre el valor d’aquest ecosistema per tal d’evitar la seva desaparició.

Què puc fer per mantenir-me al dia?

Per tal de no perdre-us cap activitat d’entre les que s’ofereixen, seguiu-nos a les xarxes socials! Tenim Instagram (secansdelleida) i  Facebook (ecosistemes dels secans protegits del segrià). També podeu trobar tota la informació a l’apartat “ecosistemes de secà” del web de trenca .

Us hi esperem!