Les trenques ja han començat a arribar a Lleida i el primer en fer-ho ha estat un vell conegut, un exemplar que amb aquest són ja vuit els trajectes realitzats entre l’ àrea d’hivernada i la de cria a Lleida, tot un campió!
Va ser fa uns dies quan vam veure aparèixer el primer exemplar de trenca per Lleida. El vam poder identificar ràpidament gràcies a les anelles de colors que l’identifiquen des de que es va anellar al niu. No era un altre que un mascle nascut en llibertat el 2011 i que va criar amb èxit el 2013 i 2014.
Nascut a la finca de Torre-ribera el juny de 2011, el seu primer viatge de tornada a Lleida no es va emparellar, coincidint amb l’únic any en què no hi va haver cap reproducció exitosa de l’espècie a Espanya, tot i que sí es va formar una parella que no va arribar a criar.
Va tornar l’any següent i va formar parella amb una femella nascuda també el 2011 al Centre de Cria de la Trenca a Vallcalent i alliberada mitjançant hàcking aquell mateix any. Amb aquesta femella va tirar endavant cinc polls, essent la primera vegada que es reproduia en llibertat un exemplar de trenca nascut en llibertat!
El 2014 torna, una vegada més, i s’emparella amb un individu diferent, una femella sense anelles d’origen desconegut i treu endavant cinc polls, per segon any consecutiu!
Amb el viatge d’enguany són ja vuit els trajectes realitzats per aquest individu, entre Lleida i la seva àrea d’hivernada al sud d’Àfrica. Aquest fet és notícia per si sol ja que al ser una espècie migradora trans-equatorial i per l’Est d’Europa i no per l’Estret de Gibraltar, suposa a al llarg de la seva curta vida ha fet més de 70.000 km!!
I…després d’ell, 10 dies més tard ha aparegut un nou individu… una femella alliberada mitjançant hàcking el 2014… i ha estat arribar i posar-se a fer el niu junts!
Però ells no seran els únics en tornar i mostra d’això són els dos individus, dues femelles en aquesta ocasió, que acaben “d’aterrar” per terres lleidatanes!
Per una altra banda, ja han començat a néixer els primers polls de trenca al Centre de Cria de la Trenca a Vallcalent, dins del Pla de Cria en Captivitat de la Trenca i base fonamental per al Projecte de Conservació de la Trenca a Espanya.
Per a saber-ne més sobre el projecte, pots visitar la secció Conservació in situ de la Trenca (lanius minor) a Espanya en aquesta mateixa web.