Durant 2014 s’han continuat fent activitats de sensibilització entre la població local del Prepirineu de Lleida, de la mà de l’Estació Biològica del Pallars Jussà i de la Fundació Catalunya-La Pedrera, també amb la participació de Trenca.

Durant el curs 2013-2014, l’EBPJ (Estació Biològica del Pallars Jussà) ha fet un total de 8 sessions per a escolars d’educació primària de la localitat de Tremp: 6 a l’aula i 2 al camp, al PAS de Siall, aquestes últimes gràcies a la col·laboració entre l’EBPJ i Trenca. En total van passar 55 alumnes.

Escolars al PAS (punt d’alimentació suplementària) de Siall. © Equip de Boumort-Alinyà

Aquestes activitats són continuïtat de la campanya educativa del curs 2012-2013 portada igualment a terme entre escolars de primària per l’EBPJ, a les localitats de Tremp, la Pobla de Segur, Isona i la Plana de Monrós: 36 sessions a l’aula i 12 al camp (visita al PAS de Siall). En total van passar 250 alumnes. Per cada curs es fan 4 sessions: 3 a l’aula (on els nenes i les nenes fan tallers sobre ocells carronyaires, incidint especialment en el projecte de reintroducció del voltor negre) i 1 al camp.

A més, aquesta primavera, un grup de 13 estudiants universitaris de la UdL (enginyers tècnics de forests) van visitar el PAS de Siall i van conèixer de primera mà el projecte de reintroducció del voltor negre.

Per altra banda, la Fundació Catalunya-La Pedrera durant l’any 2014 ha rebut més de 800 persones (escoles, jubilats, famílies, ornitòlegs, universitats i màsters d’arreu del món) que han vingut a conèixer in situ el projecte de reintroducció del voltor negre, a través de l’activitat “Menjant amb voltors”. D’ençà de l’any 2011, l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà ha rebut més de 1.500 persones interessades en el projecte en concret i en les aus necròfagues en general.

Activitat educativa a Espai Natura Muntanya d’Alinyà. © Equip de Boumort-Alinyà

El projecte de la xarxa de PAS (punts d’alimentació suplementària) de l’associació Trenca ha posat en marxa tres emplaçaments al Prepirineu i Pirineu lleidatà (Siall, Bassella i Cal Roger) on els rapinyaires necròfags troben menjar de manera segura. L’objectiu dels PAS es pal·liar l’escassetat de carronya per als ocells rapinyaires necròfags, claus en l’equilibri ecològic dels ecosistemes, reforçant la disponibilitat d’aliment per aquests ocells als Pirineus. El funcionament dels tres PAS està directament relacionat amb el projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus.

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i per la Fundació Catalunya – La PedreraGREFA i Trenca hi participen en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natural d’Alinyà i de la guarderia de la RNC de Boumort. L’Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diferents tasques educatives relacionades amb el projecte.