Neus, una femella ja emparellada i que va criar el 2013, va morir el passat 29 de novembre. Oriol (mascle emparellat amb Neus) ha format nova parella amb Pessonada (femella que formava part del grup no reproductor).
Pel que fa a l’evolució de la colònia, al llarg del mes de novembre s’han identificat 31 voltors negres diferents: 27 endògens (alliberats o nascuts dins el marc del projecte de reintroducció), 2 exògens francesos i 2 exògens ibèrics. Els tres polls nascuts el 2013 romanen a la zona i han finalitzat el seu període de dependència; fan ja els mateixos desplaçaments que els altres integrants de la colònia al voltant de les fontsd’alimentació.
Quant a la mort de la Neus, la necròpsia es va fer al Centre de Fauna de Vallcalent (Lleida). No estan encara clares les causes; el cadàver presentava diversos traumatismes i s’han pres mostres per a anàlisis que permetran de conèixer o descartar possibles causes subjacents. D’altra banda, a més de la nova parella de l’Oriol i la Pessonada (que substitueix la formada per la Neus i l’Oriol), s’ha format una altra nova parella: la Gallarda i el Modesto.
També durant el mes de novembre, la Junta de Andalucía va cedir 2 exemplars de voltor negre per al projecte de reintroducció, que restaran al Centre de Recuperació de Fauna de GREFA fins que siguin traslladats als punts d’alliberament del Prepirineu el 2014.
El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i per la Fundació Catalunya – La Pedrera. GREFA i Trenca hi participen en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà i de la guarderia de la RNC de Boumort. L’Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diferents tasques educatives relacionades amb el projecte.
Per saber més coses sobre el projecte, podeu visitar la secció Reintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus en aquesta mateixa web.