El projecte d’educació sobre els secans de Lleida ha finalitzat aquest estiu amb èxit, complint l’objectiu de posar en valor l’hàbitat i les espècies amenaçades que hi viuen, a més de fer arribar la importància d’aquest ecosistema a la població local i als seus usuaris habituals. Gràcies al suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural de la Generalitat de Catalunya, s’ha donat a conèixer els ecosistemes més desconeguts i oblidats de Catalunya, tot i el seu gran valor i els serveis ecosistèmics que ofereixen al ésser humà.

Amb l’objectiu de sensibilitzar a la població sobre aquests i la biodiversitat del seu territori s’han realitzat diferents actuacions dirigides a alumnes de diverses edats a les escoles, a usuaris habituals dels secans (ciclistes, senderistes i fotògrafs de la natura) i a agricultors locals.

Les 8 xerrades a escoles i centres educatius han sigut dirigides tant per alumnes de primària, enfocada a mostrar els valors i la biodiversitat de l’hàbitat, com per alumnes de secundaria, enfocada als serveis ecosistèmics i les afectacions de les activitats humanes, i han comptat amb un nombre total de 225 alumnes del territori.

Xerrada al IES Joan Oró

S’han realitzat fins a sis sortides guiades a les finques de Torreribera i Timoneda d’Alfés, on s’ha pogut explicar els serveis ecosistèmics que ofereixen a la població, la importància de la seva biodiversitat i les amenaces que pateixen. Durant aquestes sortides s’ha facilitat material òptic per a observar les espècies més destacades de l’espai, com és el cas de la trenca, una espècie que es troba en situació crítica, per la qual, des de l’associació, es treballa en la seva conservació gestionant l’hàbitat de nidificació a través d’acords de custòdia del territori.

Moment de l’alliberament d’un xot a la jornada de voluntariat a la Timoneda.

Gràcies a les jornades amb voluntariat, s’han realitzat millores de l’hàbitat de la trenca a la finca de Torreribera, a través de plantacions d’arbres i arbustos en diferents punts per augmentar les zones de nidificació d’aquesta espècie. A més, s’ha realitzat amb èxit una jornada de neteja amb voluntaris a l’espai de la Timoneda d’Alfés, on sovint, hi apareixen abocaments incontrolats.

Plantació d’arbres amb voluntaris a la finca de Torreribera

Finalment, s’han realitzat dues jornades amb agricultors per donar a conèixer la finca de Torreribera i mostrar els beneficis que comporta, tant per a l’agricultura com per a la biodiversitat, el manteniment de bancals, marges, arbres dispersos i altres mètodes tradicionals. Amb l’objectiu de mostrar que una agricultura pot ser compatible amb la conservació del medi ambient.

Durant tota la durada del projecte, aquest ha comptat amb un divulgador ambiental a la Timoneda d’Alfés, per tal d’acompanyar als visitants que han volgut conèixer l’espai d’una manera més propera. Gràcies a aquests, s’ha pogut realitzar un control d’usuaris on s’ha recull informació dels visitants, com la seva procedència i l’interès pel qual visiten aquest espai.

Exemples dels materials educatius fets dins del projecte

Tot el material de sensibilització i difusió realitzat per aquest projecte (manual de bones pràctiques a la ZEPA Mas de Melons-Alfés-Torreribera, guia amb informació sobre els beneficis de l’agricultura tradicional amb consells per atraure depredadors i combatre les plagues de manera natural i els materials que s’han fet servir a les xerrades) es pot descarregar al nostre web, i a més, la guia d’usuaris de la ZEPA de Mas de Melons-Alfés es pot descarregar a través d’un codi QR als cartells situats a la ZEPA.