L’Associació Trenca ha estat otorgada per una ajuda d’ Actuacions en espècies, hàbitats i paisatges, dins de l’Actuació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022, cofinançada per el Fons Europeu Agricola de Desenvolupament Rural i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
El projecte “Mesures de sensibilització i gestió de l’us public a la Timoneda d’Alfès i millora de biodiversitat” té com objectius fer actuacions dins de la Timoneda d’Alfés, últim indret de cria de l’alosa becuda (chersophilus duponti) a Catalunya a més de ser el principal indret de cria de la calàndria, la terrerola comuna i la ganga entre altres espècies.
Dins de les actuacions que s’han dut a terme son:
Reparació i manteniment del tancat perimetral de la Timoneda
A l’any 2017 es va col·locar un total de 7 km de pal i corda per tal de delimitar i indicar espais que no es pot accedir. Aquests elements requereixen un manteniment, ja que amb freqüència apareixen trencats ja siguin per accidents o per actes vandàlics. Amb el manteniment de la delimitació de l’espai es contribueix a la conservació dels hàbitats presents a la timoneda, i també a les espècies presents, com l’alosa becuda, la ganga o el sisó.
Amb el pas del temps la corda, que és de fibra natural, es podreix en alguns trams i s’arriba a trencar pel que periòdicament s’ha de revisar tot el tancat i reposar amb corda nova els trams on s’ha trencat.
També, tant per les pluges i vent així com per actes vandàlics, alguns pals de fusta han caigut o fins i tot trencats pel que s’han anat reparant o substituint per altres de nous.
Reconstrucció de la bassa
A l’any 2018 es va adequar una petita bassa al sud de la timoneda d’Alfés, emmarcat en les actuacions de millora d’hàbitat lligades a l’acord de custòdia. Aquesta bassa es va arreglar amb argiles per tal d’impermeabilitzar-la. Durant aquest temps s’han produït excavacions en la bassa per part de fauna que ha provocat que la impermeabilització no funcionés correctament.
La poca fondaria de la bassa també feia que s’evaporava més ràpidament en els mesos d’estiu, havent de fer aportacions periòdiques d’aigua de manera artificial.
Amb aquesta ajuda s’ha fet una nova bassa més profunda, de gairebé metre i mig de profunditat, s’ha impermeabilitzat amb butil i s’ha posat una capa de 40 centímetres d’argila per a tapar el butil i naturalitzar-la. A més s’ha rebaixat el terreny al voltant perquè es formi una platja més succinta quan aquesta s’ompli d’aigua. Amb la terra treta fruit de l’excavació s’ha posat un petit talús que reconduirà l’aigua de pluja que cau del vessant contigu cap a la bassa. Així, quan plogui, tota l’aigua d’aquesta zona anirà a parar a la bassa i ja no hi haurà la necessitat de realitzar aportacions.
Aquesta bassa és un punt de cria per amfibis com el gripau corredor, invertebrtas com l’artemia i altres a més de ser un punt estratègic com abeurador per la ganga i altres ocells esteparis.
Estat de la bassa abans de començar l’obra.
Amb les pluges de l’últim cap de setmana d’ocutbre, la bassa s’ha omplert d’aigua. Hem pogut comprovar que tant el talús com haver rebaixat una part del terreny ha estat molt exitós ja que l’aigua caiguda al turó proper ha baixat directament a la bassa.