La temporada de cria de voltor negre als Pirineus ha arrencat amb 14 parelles formades de les quals 11 van començar a incubar.

Un any mes, i ja són deu des dels inicis del projecte, la colònia de voltor negre del Pirineu català (situada en la Reserva Nacional de Caça de Boumort) s’ha posat en funcionament. Ha estat a final de gener quan han començat les primeres postes, i esperem que les eclosions dels primers polls es produeixin en els propers dies d’aquest mes d’abril.

Són catorze les parelles que han començat la incubació en aquest 2017, però, com és habitual en el procés de cria del voltor negre, no totes les parelles que comencen la incubació l’acaben amb èxit, ni tan sols les parelles més experimentades. En el nostre cas, d’aquestes parelles inicials, onze són les que van començar a incubar i vuit les que ho estan fent en aquests moments. No es descarta, d’altra banda, que algunes de les parelles que no han pogut concloure el procés d’incubació facin una nova posta de reposició. A aquestes caldria sumar les 3 parelles més que s’acaben de formar i que possiblement realitzaran la seva posta en els propers dies.

Una femella de voltor negre (Aegypius monachus) de la colònia catalana amb el seu poll en el niu. © Jordi Bas

Com ha succeït en temporades anteriors, no totes les parelles formades compten amb experiència prèvia ni tiren endavant el seu poll. En aquest 2017, de les onze parelles que van començar la incubació, vuit són parelles experimentades (cinc de les quals han tret polls en les temporades anteriors), mentre que les altres tres tres no tenen experiència. D’entre les tres restants cal destacar la parella que, malgrat haver-se format recentment (a principis del 2017), ja ha fet la seva posta.

Una altra dada a destacar i fonamental per a un dels objectius principals del projecte de reintroducció (la connexió entre les poblacions franceses i la Península Ibèrica), és que en cinc de les parelles d’aquesta temporada, un dels seus membres és d’origen ibèric o francès, fet que no fa sinó assegurar la viabilitat futura de l’espècie.

Ara solament quedar esperar els naixements en els propers mesos i somiar, per què no, a superar la xifra rècord de l’any passat amb 6 polls de voltor negre nascuts i volats!

Un voltor negre (Aegypius monachus) sobrevolant el Pirineu català. © PRVNC

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut per la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i  el Departament de Territori i Sostenibilitat). GREFA i Trenca participen en l’assessorament i l’execució del projecte, junt amb el personal de la RNC de Boumort. L’Obra Social “La Caixa” (via conveni amb la Generalitat de Catalunya) i REE participen de manera destacada en el finançament del projecte.

Per a saber-ne més sobre el projecte, pots visitar la secció Reintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus en aquesta mateixa web.