En Pau, un voltor negre nascut en captivitat el 2012 a GREFA (Madrid) i alliberat aquest mateix any al Prepirineu català, va aparèixer mort a Castelló al mes de desembre, al dessota d’una línia elèctrica.

En Pau va néixer al centre de cria en captivitat de GREFA (Majadahonda, Madrid), a la primavera de 2012. Va ser alliberat a la natura, al Prepirineu català, per incorporar-lo a la població salvatge que forma el nucli del projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus (un projecte on també hi participa Trenca en l’alliberament dels voltors, seguiment, etc.). Per aviar-lo, es va fer servir la tècnica d’alliberament assistit (o hacking), deixant l’ocell en un niu artificial i aportant-li menjar sense que ens veiés fins que va començar a volar. Després d’un temps al Prepirineu, va iniciar la seva dispersió juvenil, característica de l’espècie, que porta els voltors negres joves a conèixer nous llocs, per en acabat quedar-s’hi o regressar al lloc de naixement.

Línia elèctrica que va causar la mort del voltor negre per electrocució (localitat de Torreblanca, Castelló)

Va ser durant aquest període de dispersió juvenil que en Pau va morir. Tots els voltors negres del projecte duen un emissor terrestre (el seguiment dels quals es fa des del Prepirineu) o un emissor via satèl·lit-GPS (es fa el seguiment des del centre de GREFA, a Majadahonda), que permeten de conèixer la seva localització. El passat dia 2 de desembre l’emissor via satèl·lit d’aquest voltor negre va deixar de donar senyal. Després de diversos viatges per localitzar-lo (membres de GREFA es van desplaçar fins a Castelló, des d’on havia arribat l’últim senyal), el personal del centre de recuperació de fauna de Forn del Vidre (Castelló), que també n’estava informat, va trobar el cadàver d’en Pau en una zona plana de conreus, a la localitat de Torreblanca.

Tot i que semblava clar que es tractava d’un cas de col·lisió i/o electrocució (aquests suports elèctrics amb transformadors de mitjana a baixa tensió són d’allò més perillós), aquest 4 de gener el veterinari de GREFA i el veterinari del centre de fauna d’El Saler (València) n’han fet conjuntament la necròpsia, confirmant l’electrocució. Les autoritats responsables de medi ambient del País Valencià ja han estat informades de l’incident i de les característiques d’aquesta línia. Ara, més oficialment, s’aportarà l’informe de la necròpsia per tal de corroborar amb rigor la causa de la mort i que les autoritats puguin disposar de més informació per gestionar les modificacions de la línia.