Han estat 3 els polls nascuts aquesta temporada de les parelles que formen la colònia. Cal afegir un altre poll, nascut en captivitat i alliberat mitjançant hacking. A més, aquesta tardor es posen en llibertat 15 nous voltors negres.
Enguany, tres nous polls de voltor negre han nascut en llibertat al Prepirineu de Lleida. A més, un exemplar nascut aquesta primavera en captivitat al centre de cria de GREFA (Majadahonda, Madrid) s’ha aviat a la zona on s’ha format la colònia, fent servir la tècnica d’alliberament assistit (o hacking). Els quatre polls nascuts aquest any es troben a la zona.
Per altra banda, 14 nous voltors negres es van marcar els dies 8 i 9 d’octubre per al seu posterior alliberament. Seran aviats aquesta setmana. Aquests exemplars provenen de centres de recuperació de fauna de la península Ibèrica. Han estat cedits per diferents comunitats autònomes per al projecte de reintroducció als Pirineus. (Destaquen el centre de GREFA i el centre de Los Hornos –Junta de Extremadura–, que han aportat 5 i 4 exemplars per al projecte, respectivament.) Van ser portats aquesta passada primavera a les instal·lacions d’aclimatació de Boumort i Alinyà. Hi han estat uns 6 mesos per afavorir que ara, un cop lliures, romanguin a la zona. Un altre voltor negre més d’aquest grup (15, per tant, en total) es va escapar fa tres setmanes, abans del marcatge, i roman assentat a la zona de reintroducció.
La colònia actual, si sumem els 4 juvenils d’aquest any, estaria formada por 33 voltors negres (a més, si comptem un nou voltor negre exogen immatur sense anelles, de procedència probablement ibèrica, que és a la colònia des del mes de maig, serien 34 individus). La colònia s’incrementarà amb els nous 15 exemplars aviats aquesta tardor (l’objectiu és que tots romanguin a la zona). Sumant els exemplars que s’han alliberat fent servir les instal·lacions d’aclimatació i els d’alliberament assistit (o hacking), en total, incloent-hi els d’enguany, s’han posat en llibertat 62 voltors negres al Prepirineu de Lleida des de l’inici del projecte (l’any 2007).
El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i per la Fundació Catalunya – La Pedrera. GREFA i Trenca hi participen en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà i de la guarderia de la RNC de Boumort. L’Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diferents tasques educatives relacionades amb el projecte.
Per saber més coses sobre el projecte, podeu visitar la secció Reintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus en aquesta mateixa web.